Debata na 30-lecie Amnesty International!

Jaką przyszłość mają przed sobą prawa człowieka? Co okaże się największym zagrożeniem, a co stymulatorem rozwoju? 10 października o 17 zapraszamy na debatę online „Prze/yszłość to dziś. Jak wyzwania dla praw człowieka zmienią się w nadchodzącym czasie”.

Rok 2020 to także jubileusz 30-lecia Amnesty International w Polsce. Od trzech dziesięcioleci działamy na rzecz tych osób i grup, których prawa są łamane. Działamy, bo wierzymy, że lepiej jest zapalić świeczkę niż przeklinać ciemność.

10 października porozmawiamy o historii ruchu, obecnych i przyszłych wyzwaniach dla praw człowieka, ale też o nadziei i o tym, jak wspólnie działać na rzecz sprawiedliwego świata.

W 2020 roku mierzymy się z globalnymi kryzysami: zapewnieniem prawa do zdrowia, przestępstwami z nienawiści, systemowym rasizmem i dyskryminacją wobec grup mniejszościowych, postępującymi zmianami klimatycznymi.

Naszymi gośćmi będą: Adam Bodnar, Przemysław Staroń i Miłosz Herka. Spotkanie poprowadzi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce.

dr hab. Adam Bodnar: Rzecznik Praw Obywatelskich 2015-2020. Zgłoszony na stanowisko dzięki poparciu organizacji pozarządowych. Prawnik i nauczyciel akademicki, doktor habilitowany nauk prawnych, działacz na rzecz praw człowieka; przed objęciem urzędu RPO wiceprezes Zarządu i wieloletni pracownik Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, ekspert Agencji Praw Podstawowych Unii Europejskiej i członek rady dyrektorów Funduszu ONZ na rzecz Ofiar Tortur. Za swoją działalność na rzecz praw człowieka otrzymał liczne wyróżnienia w kraju i zagranicą, na koniec kadencji RPO został odznaczony francuskim orderem Legii Honorowej.

Miłosz Herka: 21-letni aktywista i edukator praw człowieka z Łodzi. Związany z Amnesty od 7 lat, początkowo w grupie szkolnej, następnie jako założyciel i koordynator grupy lokalnej w Łodzi. Obecnie zaangażowany międzynarodowo, jako członek Global Youth Collective oraz lokalnie, jako członek Zarządu Stowarzyszenia Fabryka Równości w Łodzi. Prywatnie student biotechnologii na Politechnice Łódzkiej, wielbiciel fantastyki, filozofii i Bieszczad

Draginja Nadaždin: urodzona w 1975 r. w Mostarze (Bośnia i Hercegowina). W Polsce mieszka od 1994 roku. Od 2007 roku jest Dyrektorką Amnesty International Polska, w latach 2015-2020 w Regionalnej Grupie nadzorującej działania organizacji w Europie. Członkini Rady Społecznej przy Rzeczniku Praw Obywatelskich (2015-2020), od maja 2020 członkini Rady Programowej Biennale Warszawa a w latach 2013-1016 Rady Programowej Narodowej Galerii Zachęta. Absolwentka Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Warszawskiego, Leadership Academy for Poland i Szkoły Praw Człowieka Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. W 2014 roku z rąk Prezydenta RP otrzymała Zloty Krzyż Zasługi.

Marzanna Pogorzelska – przez wiele lat nauczycielka języka angielskiego i opiekunka Szkolnej Grupy Amnesty International w I LO w Kędzierzynie-Koźlu. Obecnie jako wykładowczyni, związana z anglistyką w Instytucie Językoznawstwa Uniwersytetu Opolskiego, w którym pełni także funkcję Pełnomocniczki ds. równego traktowania.  Realizatorka licznych projektów dotyczących przeciwdziałania dyskryminacji, adresowanych zarówno do środowiska akademickiego jak i lokalnego. Autorka publikacji z zakresu edukacji na rzecz praw człowieka, komunikacji międzykulturowej i gender. Polska laureatka Nagrody im. I. Sendlerowej „Za naprawianie świata” w 2010 roku, Europejskiej Nagrody Tolerancji  oraz nagrody „Hiacynt” (2008). Związana z Amnesty International od 2005 roku, autorka monografii na temat tej organizacji.

Przemysław Staroń: psycholog, nauczyciel, trener, nagrodzony przez Komisję Europejską twórca międzypokoleniowego Zakonu Feniksa, tutor niemal 50 olimpijczyków z filozofii, fan efektu wow, twórca #utrzy, zwany też profesorem Snapem, wyróżniony w konkursie im. Ireny Sendlerowej “Za naprawianie świata”, nagrodzony LGBT+ Diamond 2019 Polish Business Award, wybrany Człowiekiem Roku Gazety Wyborczej za “wzorowe sprawowanie”. Nauczyciel Roku 2018, w 2020 roku znalazł się w gronie 50 nauczycieli na świecie nominowanych do Nauczycielskiego Nobla – Global Teacher Prize.

Dołącz!

Po debacie zapraszamy chętne osoby do indywidualnych rozmów z osobami uczestniczącymi w debacie. Obowiązują zapisy za pomocą formularza poniżej.

Regulamin spotkań dostępny jest na stronie>>>

Zapisz się!
Otrzymasz od nas potwierdzenie na Twój adres e-mail.

Zapisz się na indywidualne spotkanie z gośćmi debaty lub prowadzącą

Dane osobowe przetwarzamy na podstawie obowiązujących przepisów prawa (m.in. Rozporządzenia UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016) w celu przeprowadzenia zapisów na debatę z okazji 30lecia Amnesty International w Polsce, na czas realizacji działań statutowych. Pamiętaj, że masz prawo dostępu do swoich danych. Możesz zwrócić się do nas z prośbą o ich sprostowanie, usunięcie lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz też wycofać swoją zgodę, a także złożyć skargę do organu nadzorczego. W sprawie danych osobowych kontaktuj się z nami pod adresem: dane@amnesty.org.pl.