Demokratyczna Republika Konga: należy natychmiast wysłać dodatkowe oddziały żołnierzy – Amnesty International

-Ogłoszenie przyjęcia rezolucji jest pierwszym krokiem w kierunku poprawy sytuacji cywilów w DRK, ale dopiero realizacja zawartych w niej postanowień może przynieść spodziewane efekty. Dodatkowe oddziały muszą zostać wysłane natychmiast, by zapewniły bezpieczeństwo ludności cywilnej, która od dawna czeka na pomoc-stwierdziła Amnesty International.
-Rezolucja została przyjęta, jednak sytuacja ludności Demokratycznej Republiki Konga wciąż nie ulega zmianie. Dokumentujemy przypadki morderstw, gwałtów i uprowadzeń dzieci na terytorium Demokratycznej Republiki Konga. Efektywna ochrona cywilów musi zostać zapewniona w praktyce.-
-Nie wystarczy przygotowywanie i przyjmowanie rezolucji. Świat musi natychmiast zagwarantować wysłanie oddziałów oraz sprzętu do Demokratycznej Republiki Kongo, by zapewnić ochronę jej mieszkańcom.-
Tłumaczył Grzegorz Rychlik