Demokratyczna Republika Konga: Obrońcy i Obrończynie Praw Człowieka Potrzebują Twojego Wsparcia – Amnesty International

“Czasem stajemy przed trudnościami, zastanawiamy się, czy iść dalej. Ale wy dodajecie nam otuchy i przywracacie siły”
Obrońcy praw człowieka, Butembo

Lata konfliktu w Demokratycznej Republice Konga wpłynęły negatywnie na życie ludzi i stosunek do praw człowieka, ale działacze w całym kraju próbują wprowadzić zmiany na lepsze. Wykrywają i ujawniają przypadki pogwałcenia praw człowieka, chronią byłych małoletnich żołnierzy, zapewniają opiekę medyczną i socjalną ofiarom gwałtu i tortur, odwiedzają więzienia, przygotowują powództwa przeciwko sprawcom nadużyć. Odgrywają kluczową rolę w odbudowywaniu pokoju.
Podejmij działanie!

Apelujemy o przesyłanie kartek i listów wspierających do obrońców praw człowieka w Kongu i ludzi, którym pomagają:

Murhabazi Namegabe z BVES.
BVES chroni dzieci odsunięte na margines i rozpowszechnia wiedzę na temat praw dziecka. Prowadzi ośrodek dla byłych małoletnich żołnierzy, który opiekuje się nimi do chwili, gdy będą mogli powrócić do rodziny.
Dowiedz się więcej o BVES
Obejrzyj wywiad z Murhabazi

Murhabazi Namegabe
BVES
c/o Coalition to Stop the Use of Child Soldiers
Plot 68-70 Kira Road
P. O. Box 12018
Kampala, Uganda

Marie-Dolorose Masika Kafanya z FEPSI.

FEPSI zapewnia opiekę zdrowotną i socjalną dla kobiet i dzieci – ofiar gwałtu, wdów i sierot po ofiarach HIV/ AIDS oraz osób przesiedlonych w podczas wojny.
        Dowiedz się więcej o FEPSI
        Obejrzyj wywiad z Marie-Dolorose