Demokratyczna Republika Konga: Pomóż uzdrowić sytuację – Amnesty International

Demokratyczna Republika Konga: Pomóż uzdrowić sytuację

AFR 62/006/2007
Ofiary gwałtów przez długi czas cierpią na skutek odniesionych obrażeń (niektóre z nich są śmiertelne) lub z powodu chorób, które są skutkiem napadów. Większość z tych kobiet prześladują koszmary oraz traumatyczne wspomnienia. Ze względu na piętno gwałtu, opuszczają je mężowie. Są ponadto dyskryminowane przez społeczności lokalne. Żyją w nędzy, odosobnieniu, ze świadomością odrzucenia.<-xml:namespace prefix = o />

Po latach działań wojennych, system opieki zdrowotnej we wschodniej części kraju znajduje się w stanie ruiny. Jednak mimo porozumień pokojowych oraz wzrastającego bezpieczeństwa w wielu rejonach kraju, nie podjęto skoordynowanego wysiłku, by wyremontować szpitale i ośrodki zdrowia.
W odpowiedzi, miejscowe organizacje działające na rzecz praw człowieka wraz z organizacjami broniącymi praw kobiet, wystąpiły z własnymi inicjatywami. Żadna z nich jednak nie została poparta przez rząd.

Brak wyczerpującego krajowego i międzynarodowego odzewu w tej kwestii oznacza, że wiele tysięcy zgwałconych kobiet nie otrzyma pomocy. Z powodu takiej obojętności wiele z nich niepotrzebnie umiera. Rząd Demokratycznej Republiki Konga oraz społeczności międzynarodowe muszą działać szybko i stworzyć program reform systemu opieki zdrowotnej, z którego usług mogłyby korzystać ofiary gwałtów oraz wszyscy ci, których prawa zostały złamane.

Podejmij działanie!

Napisz do rządu Demokratycznej Republiki Konga i wezwij do działania. Możesz napisać także do rządu swojego kraju z prośbą o pomoc rządowi Demokratycznej Republiki Konga w jego działaniach na rzecz ofiar gwałtów.

Tłumaczenie:

Apele prosimy wysyłać do:

H.E. President Joseph Kabila
Bureau du Président
Av. de Lemera
Kinshasa Gombe
République Démocratique du Congo

Możesz napisać podobny list do Ministra  Spraw Zagranicznych swojego kraju

Nie oddamy konwencji antyprzemocowej!