Depesze z Syrii

Amnesty International patronuje książce Janine di Giovanni, "Tamtego ranka, kiedy po nas przyszli", przedstawiającej syryjski konflikt z perspektywy cywilów.

W styczniu 2011 roku w Syrii rozpoczęły się protesty przeciwko rządom Baszszara al-Asada. Początkowo pokojowe demonstracje szybko przerodziły się w bratobójczą wojnę domową. Chaos ogarniętego konfliktem wewnętrznym kraju wykorzystało ISIS, co w 2014 roku doprowadziło do powstania iracko-syryjskiego kalifatu – Państwa Islamskiego.

Janine di Giovanni, ceniona dziennikarka wojenna od kilkudziesięciu lat podróżująca po regionach ogarniętych konfliktem, opowiada o ludziach, których syryjskie działania wojenne dotknęły najbardziej, kreśląc przy tym mapę narastającego konfliktu wewnątrz państwa. Autorka oddaje głos zwykłym obywatelom, których przywiązanie do ojczyzny jest silniejsze niż chęć ucieczki przed śmiercią, zniszczeniem i kompletnym rozpadem otaczającej rzeczywistości.

Tamtego ranka, kiedy po nas przyszli to świadectwo jednego z najbrutalniejszych okresów w historii tej części świata, a także niezwykły portret siły ludzkiej wytrzymałości w obliczu poniżenia, zastraszenia i terroru wojny.

Zatrzymaj czystki etniczne w Mjanmie!

Powiązany temat

Syria: Działania w ramach strategii „Poddaj się albo zgiń” to zbrodnie przeciwko ludzkości

Powiązany temat

Mjanma: Nowe dowody na zbrodnie przeciwko ludzkości, które zmuszają Rohingjów do ucieczki