DKF “Czlowiek w kinie” i film “Jesteśmy waszymi przyjaciółmi” – Amnesty International

DKF “Czlowiek w kinie” i film “Jesteśmy waszymi przyjaciółmi”

Amnesty International, Docs Against Gravity i Kinoteka zapraszają na kolejny DKF, tym razem film i spotkanie będą poruszać temat rozwoju krajów globalnego południa i praw człowieka.

“Człowiek w Kinie” to cykl spotkań, podczas którego film jest punktem odniesienia do szerszej dyskusji na temat naszego społeczeństwa, na temat praw człowieka i problemów cywilizacyjnych, z którymi my, jako ludzkość, musimy się skonfrontować.

12 listopada, godz 18.30 Kinoteka
Pokaz filmu “Jesteśmy waszymi przyjaciółmi” i rozmowa na temat “Jak być prawdziwymi przyjaciółmi krajów globalnego południa?”
bilety 15 zł

“Jesteśmy waszymi przyjaciółmi” (reż. Hubert Sauper,Francja, Austra/2014, 110min.) to poruszający przykład współczesnej filmowej odysei, w której Hubert Sauper, nominowany do Oscara za głośny Koszmar Darwina, relacjonuje powstanie najmłodszego państwa świata – Sudanu Południowego. Sauper wyrusza w podróż do Afryki z Francji małym samolotem. Patrzy na Afrykę z lotu ptaka, rejestrując kamerą bezgraniczne połacie ziemi, w której piękno i dziewiczość mieszają się z przerażającą biedą, wojnami i szaleńczymi etnicznymi rzeziami ludzi, a dziecięce zabawy kontrastuje z przeczuciem nadchodzącej apokalipsy. Film dostarcza szokującego, choć bardzo głębokiego wglądu nie tylko w prawdziwy obraz drugiego co do wielkości kontynentu świata, lecz przede wszystkim we współczesny kolonializm. Pełen wizualnych metafor film jest elektryzującą konfrontacją nie tylko z zapadającymi głęboko w pamięć obrazami, lecz przede wszystkim z nami – białymi, mieszkańcami zachodniej cywilizacji, którzy od lat rozgrywają tu własne partykularne interesy, są odpowiedzialni za krwawe polityczne konflikty i wojny i nadal traktują Afrykę z poczuciem wyższości i pogardy.

Po filmie zapraszamy na rozmowę “Jak być prawdziwymi przyjaciółmi krajów globalnego południa?”. Porozmawiamy o wpływie biznesu na rozwój państw afrykańskich i na prawa człowieka. Czy cena jaką płacą obywatele tych państw nie jest za duża? Sprawdzimy to na przykładzie różnych państw. Postaramy odpowiedzieć sobie na pytanie, co my – konsumenci – możemy zrobić, aby powstrzymać naruszenia praw człowieka oraz wesprzeć rozwój najuboższych społeczeństw. Pomogą nam w tym specjaliści w temacie pomocy humanitarnej, pomocy rozwojowej, praw człowieka i odpowiedzialności biznesu:

Krzysztof Wiatr – koordynator projektów Polskiej Akcji Humanitarnej;
dr Roland Zarzycki – koordynator ds. komunikacji w Instytucie Globalnej Odpowiedzialności;
Rozmowę poprowadzi Natalia Węgrzyn, specjalistka ds. mediów z Amnesty International.

Zarezerwuj bilet na stronie Kinoteki

Dołącz do wydarzenia na Facebooku