DKF “Człowiek w kinie” w Nadarzynie – Amnesty International

DKF “Człowiek w kinie” w Nadarzynie

15 kwietnia (piątek) o godzinie 19.00 w Nadarzyński Ośrodek Kultury odbędzie się DKF "Człowiek w kinie". Pokażemy film "Jesteśmy waszymi przyjaciółmi".

Amnesty International, Docs Against Gravity Film Festival oraz Kino Nokowe zapraszają na niezwykły w historii nadarzyńskich spotkań filmowych wieczór. Pokazany zostanie film dokumentalny “Jesteśmy waszymi przyjaciółmi” (nazwany przez recenzenta Onet.film – Michała Zygmunta – “powrotem do jądra ciemności”), a po projekcji zapraszamy na rozmowę z Krzysztofem Wiatrem z Polskiej Akcji Humanitarnej.

Zarówno obsypany nagrodami film Huberta Saupera (nominowanego do Oskara za głośny “Koszmar Darwina”), relacjonujący powstanie najmłodszego państwa świata – Sudanu Południowego, jak i dyskusja, dotyczyć będą rozwoju krajów globalnego południa i praw człowieka. Porozmawiamy o zjawisku neokolonializmu, naszej współodpowiedzialności za wydarzenia, które mają miejsce w rejonach uważanych przez nas za krańce świata i o tym, jak to wszystko odbija się na naszej rzeczywistości.

“‘Człowiek w Kinie” to cykl spotkań, podczas którego film jest punktem odniesienia do szerszej dyskusji na temat naszego społeczeństwa, na temat praw człowieka i problemów cywilizacyjnych, z którymi my, jako ludzkość, musimy się skonfrontować.” – można przeczytać na stronie Amnesty International Polska – jednego z organizatorów projektu. Drugim jest Docs Against Gravity Film Festival, dystrybutor ważnych i wybitnych filmów oraz organizator największego w Polsce, międzynarodowego festiwalu filmów dokumentalnych.

WSTĘP WOLNY!

Apel do FIFA: STOP wykorzystywaniu pracowników-migrantów!

Powiązany temat

„Byliśmy traktowani jak przestępcy” – historie represji wobec polskich aktywistów_ek LGBTI w nowym raporcie Amnesty International