„Dlaczego świat nic nie robi?” – syryjska armia atakuje Aleppo z użyciem bomb kasetowych – Amnesty International

Aleppo, Syria, 1 marca 2013. W szpitalu polowym, którego nazwy nie podam ze względów bezpieczeństwa, zbyt wiele szpitali zostało ostatnio zbombardowanych, siedmioletni Abdo al-Dik trząsł się jak osika i jęczał z bólu spowodowanego głębokimi ranami brzucha i nóg. Krewni właśnie odebrali ciało jego trzyletniego brata, aby przygotować je do pochówku. Trzeciego brata, ośmioletniego Subhi, nadal nie odnaleziono o godzinie 18:00.

W tej samej szpitalnej sali sześcioletni Mustafa Ali leżał w łóżku z ranami głowy, szyi i ramion. Samotny, czekał aż odnajdzie go ktoś z rodziny. Powiedział mi, że był w odwiedzinach u krewnych kiedy miał miejsce nalot; sąsiad powiedział mi, że krewni chłopca zostali poważnie ranni i nie było wiadomo, czy przeżyli.

W innej sali dziewięcioletni Fahad z paskudną raną lewej nogi powtarzał: „Tato, nie chcę umierać, chcę do domu.” Jego rany były względnie niewielkie w porównaniu z ranami innych dzieci, które widziałam.

Dzieci te są ofiarami ataku z użyciem bomb kasetowych, który miał miejsce w piątek 1 marca w gęsto zaludnionym obszarze mieszkalnym Aleppo. Co najmniej 19 osób zostało zabitych i 60 rannych- oficjalnych liczb nie poznamy jeszcze przez kilka dni, ponieważ część rodzin uciekła w obawie przed kolejnymi atakami. Poważnie ranni zostali przetransportowani do szpitala w Turcji; reszta poddawana jest leczeniu w szpitalach na terenie miasta. Wiele z ofiar to dzieci, które bawiły się z zaułkach i ogrodach osiedla. Atak miał miejsce ok. 11:30.

Przyjechałam do Aleppo krótko po tym i natychmiast udałam się do dzielnicy Masaken Hanano, na wschód od centrum miasta. Sytuacja była dużo gorsza niż wynikałoby to z raportów. Syryjskie siły powietrzne zrzuciły dziewięć postsowieckich bomb kasetowych – każda zawierająca nawet 150 ładunków – w samym centrum wielkiego osiedla.

Jedną bombę znalazłam osiem metrów od wejścia do jednego z budynków; trzy w niewielkim ogrodzie pomiędzy budynkami; jedną na dachu; dwie w niewielkiej przestrzeni między budynkami; jedną pośrodku alei; kolejną w ogrodzie. Znajdowałam też niewybuchy ładunków w rozmaitych miejscach: na dachach budynków, na chodnikach, w alejach i w ogrodach pomiędzy budynkami. Członkowie opozycyjnych grup zbrojnych z okolicy natychmiast napełnili worek niewybuchami, które leżały dookoła. Ściany budynków poznaczone są szrapnelami, gdzieniegdzie widać dziury w miejscach, w których śmiertelne ładunki przebiły ściany domów, wybuchając w środku.

Noura, dwudziestoletnia kobieta, którą spotkałam w jednym ze szpitali, powiedziała mi, że została ranna w swoim mieszkaniu. Jej siostra spytała mnie: „Dlaczego świat nie robi nic, podczas gdy my jesteśmy bombardowani każdego dnia, nawet wewnątrz naszych własnych mieszkań?”

Nie miałam dla niej odpowiedzi.

Ktokolwiek zleca te bezlitosne, masowe ataki – w tym z użyciem zakazanych przez prawo międzynarodowe bomb kasetowych – a także piloci, które owe bomby zrzucają, wszyscy oni robią to wiedząc, że ofiarami padną dzieci i cywile, którzy nie mają z tym konfliktem nic wspólnego. Powinni również wiedzieć, że pewnego dnia zostaną pociągnięci do odpowiedzialności za zbrodnie wojenne.

Donatella Rovera, starszy doradca Amnesty International ds. kryzysowych

Tłumaczyła: Paulina Iżewicz

Obejrzyj film przedstawiający sytuację w Syrii dwa lata od rozpoczęcia konfliktu:

Wyślij apel do władz Syrii i do władz zbrojnej opozycji, by broniły cywilów!

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć

Powiązany temat

Ukraina: Rosyjskie siły muszą stanąć przed sądem za zbrodnie wojenne w obwodzie kijowskim – nowe śledztwo