Do dziś liczymy zabitych – nieznana wojna w Sri Lance – Amnesty International

Do dziś liczymy zabitych – nieznana wojna w Sri Lance

Amnesty International patronuje książce Frances Harrison "Do dziś liczymy zabitych. Nieznana wojna w Sri Lance" o krwawym zakończeniu zbrojnego konfliktu trwającego kilkadziesiąt lat.

W 2009 r., gdy na południowych plażach Sri Lanki turyści w tropikalnym słońcu zażywali kąpieli, na północy rząd lankijski przeprowadził jedną z najbardziej kontrowersyjnych, brutalnych i krwawych akcji militarnych – dokonał ostatecznego rozgromienia Tamilskich  Tygrysów i zabił ich przywódcę Velupillai Prabhakarana. Organizację militarną Tamilskich Tygrysów uznano za terrorystyczną. Strategia, którą przyjęli rządzący, w podręcznikach akademickich pojawia się pod nazwą “opcją lankijską”, tak naprawdę polegała na użyciu brutalnej siły militarnej, z pominięciem metod politycznych i z całkowitym brakiem respektowania międzynarodowego prawa wojny.

Co stoi za lankijską wersją hasła “wojny z terroryzmem”? Co ona oznacza dla ludności cywilnej? Gdzie były siły międzynarodowe i światowe media? Książka Harrison zadaje te pytania głosami pokonanych Tamilów. Żołnierzy, którzy walczyli, cywilów, którzy żyli w ciągłym strachu, tych, których życie płynęło w cieniu okrucieństwa i śmierci.

Frances Harrison opisuje zasady działania Tamilskich Tygrysów, pod koniec wojny utrzymujących niezależne quasi-państwo, z własnymi sądami, policją, bankami i kontrolą graniczną. Pokazuje wszystko, co przemilczały zachodnie media.

Książka na stronie wydawnictwa Czarne

Internetowa strona książki www.stillcountingthedead.com

UWAGA KONKURS!

Mamy dla Was 5 książek Frances Harrison “Do dziś liczymy zabitych. Nieznana wojna w Sri Lance”. Pytanie konkursowe brzmi: W jakich latach autorka książki była korespondentką BBC w Sri Lance?. Swoją odpowiedź wyślij na adres konkurs@amnesty.org.pl. Nagrody otrzyma 5., 15., 25., 35. i 45. osoba, która udzieli poprawnej odpowiedzi. Na Wasze odpowiedzi czekamy do 29 marca, do godziny 23:59.

Powodzenia!

Dla osób, którym nie uda się wygrać mamy specjalną PROMOCJĘ: 25 % zniżki na zakup książki lub e-booka! Przy zakupie na stronie Wydawnictwa Czarne należy wpisać kod rabatowy: Amnesty.  Promocja trwa do 8 kwietnia.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest