Do kogo trafi Pióro Nadziei? Amnesty International wyróżnia dziennikarzy – Amnesty International

Do kogo trafi Pióro Nadziei? Amnesty International wyróżnia dziennikarzy

Pióro Nadziei - nagroda Amnesty International za najlepszy tekst o prawach człowieka wręczona zostanie w tym roku 17 października na uroczystej gali podczas 28. Warszawskiego Festiwalu Filmowego (o godz. 18:40, przed pokazem filmu Obóz 14 - Strefa totalnej kontroli)

W tym roku do konkursu zgłoszono ponad 60 artykułów opublikowanych od maja 2011 do kwietnia 2012 roku. Tegoroczna edycja odznaczała się niezwykłą różnorodnością. Obok reportaży zgłoszono wiele wywiadów, tekstom pisanym do prasy codziennej towarzyszyły te z magazynów lifestyle’owych czy portali internetowych, a jednocześnie autorami byli dziennikarze przedstawiający różne poglądy. To bogactwo form i perspektyw cieszy szczególnie, gdyż wskazuje, że niezależnie od poglądów prawa człowieka stają się w polskich mediach wartością uniwersalną.

Tym trudniejsze okazało się w tym roku zadanie dla jury, które – w składzie: Max Cegielski, Mateusz Król, Ewa Siedlecka i dr Jacek Wasilewski – spośród wszystkich zgłoszonych artykułów wyłoniło w tym roku 4 laureatów Pióra Nadziei. Jury podkreśla, że postanowiło wyróżnić teksty odznaczające się rzetelnym dziennikarstwem oraz kunsztem literackim. Laureatami tegorocznego Pióra Nadziei są:

• Artur Domosławski za tekst …za którymi nikt nie zatęskni, o zabójstwach dokonywanych przez wojsko w Kolumbii, “Polityka”, lipiec 2011;
  • Małgorzata Kolińska-Dąbrowska za tekst Pan nikt o Turku Cüneycie Polacie skarżącym Polskę w Strasburgu za złamanie jego praw, “Duży Format”, dodatek do “Gazety Wyborczej”, wrzesień 2011;
  • Adam Komarnicki za tekst Matki z placu Majowego o argentyńskiej organizacji działającej na rzecz rozliczenia przypadków wymuszonych zaginięć w czasach rządów junty wojskowej, “Polityka”, maj 2011;
  • Aneta Wawrzyńczak za tekst Kupują dziewczynki za równowartość kilku tysięcy złotych o bardzo złej sytuacji praw kobiet w Afganistanie, portal wp.pl, grudzień 2011.

Zwycięzcę i trzy osoby wyróżnione poznamy 17 października. Uroczystość wręczenia nagrody Pióro Nadziei 2012 odbędzie się w Kinotece o godz. 18:40 w ramach 28. Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Towarzyszył jej będzie pokaz filmu Obóz 14 – Strefa totalnej kontroli o uciekinierze z północnokoreańskiego obozu koncentracyjnego.

W poprzednich latach wśród wyróżnionych Piórem Nadziei byli: Natalia Bloch, Bartek Dobroch, Agnieszka Fiedorowicz, Andrzej Goszczyński, Magdalena Grzebałkowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Katarzyna Kwiatkowska, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Joanna Podgórska, Ewa Siedlecka, Witold Szabłowski i Jacek Żakowski.

Autorką statuetki Pióra Nadziei – pióra otoczonego drutem kolczastym – jest warszawska artystka Iwona Lifsches.

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych