DOBRA WIADOMOŚĆ: Aktywistka praw człowieka Mao Hengfeng wraca do domu.

Obrończyni praw człowieka, więźniarka sumienia Mao Hengfeng opuściła policyjne centrum zatrzymań 8 lutego. Władze chińskie zezwoliły jej na odbycie pozostałej części wyroku "reedukacji przez pracę" w domu. Mao Hengfeng przesyła serdecznie podziękowania wszystkim zaangażowanym w kampanię w jej obronie.

8 lutego rodzina Mao Hengfeng mogła przywieźć ją do domu z ośrodka zatrzymań Yangpu, w Szanghaju. Jej mąż, Wu Xuewei wierzy, że jest to skutek krajowych i międzynarodowych apeli w jej sprawie. Adwokat Mao Hengfeng w ciągu ostatnich dwóch miesięcy wielokrotnie wnosił również o jej uwolnienie ze względu na stan zdrowia. Decyzja częściowo może również wiązać się z faktem, że władze ośrodka reedukacji przez pracę odmówiły przyjęcia Mao Hengfeng właśnie ze względu na zły stan zdrowia.

Mao Hengfeng

Obecnie Mao Hengfeng odpoczywa w domu, przesyłając wyrazy wdzięczności Amnesty International za kampanie na rzecz jej uwolnienia. Opisała również wydarzenia z 30 września 2012, kiedy podczas obchodów święta jesieni w Pekinie śledziła ją grupa około dwudziestu mężczyzn w cywilu. Próbowała ukryć się w toalecie publicznej w parku Chaoyang, jednak została stamtąd wywleczona przez napastników, którzy bili ją i kopali. Została wepchnięta do samochodu i przewieziona na posterunek policji Yangpu, w Szanghaju, na przesłuchanie.

30 października 2012 wydano decyzję nakazującą Mao Hengfeng spędzenie 18 miesięcy w ośrodku reedukacji przez pracę za „naruszenie porządku publicznego” poprzez udział w uroczystościach upamiętniających zmarłego aktywistę Teng Jingdi. W ośrodku zatrzymań w Yangpu przetrzymywano ją w całkowitej izolacji, w celi bez okien i dostępu światła. Możliwość umycia się otrzymała dopiero wskutek pogarszającego się stanu zdrowia. Mao Hengfeng cierpi na silne nadciśnienie. W więzieniu znosiła również uporczywe bóle głowy oraz biegunki.

Wcześniejsza Pilna Akcja związana z sytuacją Mao Hengfeng.

Mao Hengfeng była bohaterką Maratonu Pisania Listów w 2010 roku.

Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w kampanię. Nie są konieczne dalsze działania w tej sprawie.

Aby wziąć udział w podobnych kampaniach, wstąp do sieci PILNYCH AKCJI.

Proszę mnie nie śledzić!

Powiązany temat

Amnesty International odstępuje od współpracy z firmami z branży paliw kopalnych

Powiązany temat