Dobra wiadomość: Azerscy blogerzy warunkowo zwolnieni – Amnesty International

Dobra wiadomość: Azerscy blogerzy warunkowo zwolnieni

W listopadzie 2009 zostali skazani  na odpowiednio dwa i pół oraz dwa lata więzienia w nieuczciwym procesie na podstawie sfabrykowanych dowodów. Powodem ich uwięzienia była działalność w grupie młodych aktywistów OL!, a w szczególności opublikowania na YouTube krytykującego władze Azerbejdżanu filmu, przedstawiającego konferencję prasową osła. Ich apelacja została odrzucona w marcu 2010, po sześciokrotnym przekładaniu terminu rozprawy.

Po swoim zwolnieniu, Adnan Hajizade przesłał następującą wiadomość do przekazania członkiniom i członkom Amnesty:

Moi drodzy przyjaciele,
Nie znam i zapewne nigdy nie poznam większości z was. Ale głęboko w moim sercu czułem waszą obecność, kiedy przechodziłem przez doświadczenie życia w więzieniu. Musicie wiedzieć, że wasze działania odegrały główną rolę w moim uwolnieniu. Kampania ta była bezprecedensowa w historii Azerbejdżanu i zakończyła się naszym zwolnieniem. Każdy wasz raport, oświadczenie i list miał znaczenie. Ale walka o sprawiedliwość, demokrację i wolność nigdy się nie kończy. Miejmy nadzieję, że wszyscy więźniowie zostaną wkrótce uwolnieni
-.

Emin Milli przekazał następującą wiadomość:

-Wasze wsparcie dla bezsilnych, wykluczonych, podejrzanych i prześladowanych jest częścią prawdziwej duchowości ludzkości. Wybieracie doświadczanie świata z tej perspektywy, z perspektywy tych, którzy cierpią. Podziwiam wasze zaangażowanie i życiową filozofię. Wasze słowa i akcje są mocniejsze niż pieniądze i broń tego świata. Uczę się od was i chcę, żeby uczył się od was cały świat. Dziękuję, że wspieraliście nas i byliście z nami w tym trudnym dla nas czasie!-

Ich warunkowe zwolnienie nie jest wypełnieniem wszystkich naszych postulatów. Amnesty wzywa do pełnego oczyszczenia ich z zarzutów. Obaj deklarują, że będą kontynuować działalność, która doprowadziła do ich skazania. Dlatego będziemy pisać w ich sprawie także podczas zbliżającego się Maratonu Pisania Listów 2010.
Obaj złożyli skargi przeciwko Azerbejdżanowi do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.