Dobra wiadomość – Iran: obrońca praw człowieka wypuszczony za kaucją – Amnesty International

Dobra wiadomość – Iran: obrońca praw człowieka wypuszczony za kaucją

Emadeddin Baghi został wypuszczony z teherańskiego więzienia Evin za kaucją w wysokości 2 milionów rialów (200 tysięcy dolarów) w dniu 23 czerwca. Na zdjęciach zrobionych po jego zwolnieniu, zobaczyć można, że Baghi stracił w tym czasie sporo na wadze.
Podczas rozprawy wyznaczonej na 7 lipca, Baghi ma odpowiedzieć na zarzuty podejmowania -działalności propagandowej przeciwko państwu- oraz -zmowy w celu popełnienia czynów przeciwko bezpieczeństwu narodowemu-. Oskarżenie związane jest z wywiadem, który Baghi przeprowadził ze starszym duchownym, Wielkim Ajatollahem Montazerim, przejawiającym krytyczną postawę wobec rządu. Montazeri zmarł w grudniu 2009. Wywiad, sfilmowany przed około dwoma laty, wyemitowano w perskojęzycznym kanale BBC wkrótce po śmierci Wielkiego Ajatollaha. Kilka dni później aresztowano Emadeddina Baghi-ego.
28 grudnia, o godzinie 6:45 rano, czterej uzbrojeni funkcjonariusze w cywilnych ubraniach wdarli się do jego domu i dokonali aresztowania. Poproszeni o wylegitymowanie się, funkcjonariusze odmówili i ciężko pobili szwagra Baghiego. Gdy Emadeddin Baghi obiecywał córce i żonie, że zachowa w więzieniu siłę, funkcjonariusze stwierdzili, że nie będzie on tam żył wystarczająco długo, aby potrzebować sił.
Filmowiec-dokumentalista Mohammad Ali Shirzadi, który zarejestrował wywiad z 2007 roku, także został aresztowany po emisji nagrania. Shirzadi’ego również zwolniono za kaucją.
Amnesty International wzywa władze Iranu do oddalenia wszelkich zarzutów przeciwko Emadeddinowi Baghi-emu, które związane są z jego pokojowym korzystaniem z prawa do wolności wypowiedzi.
Tło sprawy: Protesty wywołane kontrowersyjnym wynikiem wyborów w 2009 były brutalnie tłumione, zginęły przy tym dziesiątki ludzi. Aresztowano tysiące ludzi, wielu z nich źle traktowano, a nawet torturowano, częstokroć w celu wymuszenia -zeznań-. Setki ludzi sądzono w niesprawiedliwych procesach, w tym w zbiorowych -procesach pokazowych-. Wielu skazanych odsiaduje długie wyroki, często jako więźniowie sumienia. Niektórzy zostali skazani na karę śmierci. Egzekucje wykonano na dwóch osobach.
Więcej informacji w materiale: From Protest to Prison: Iran One Year after the Election, (Index MDE 13/062/2010), June 2010, http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE13/062/2010/en
Serdecznie dziękujemy osobom wysyłającym apele. Dalsze działania nie są na razie potrzebne. Amnesty International podejmie dalsze kroki w razie ponownego aresztowania Emadeddina Baghiego.
Jest to aktualizacja Pilnej Akcji 05/10 Numer: MDE 13/003/2010 Tłum. A. Kwiecień