DOBRA WIADOMOŚĆ: Meksyk, Inés Fernández Ortega – bohaterka Maratonu Pisania Listów 2011 – Amnesty International

6 marca 2012 roku w Ayutla de los Libres w Meksyku władze kraju formalnie wzięły na siebie odpowiedzialność za gwałt i nadużycia, których ofiarą była Inés Fernández Ortega.

Ines-Ortga-i-Valentina-Cantu-11-150x150_01Wydanie aktu jest realizacją jednego z postanowień wyroku Międzyamerykańskiego Trybunału Praw Człowieka. Władze Meksyku wypełniają część zobowiązań, jakie mają wobec Inés Fernández Ortegi. W 2002 roku padła ona ofiarą gwałtu, którego sprawcami byli żołnierze.

Trybunał w orzeczeniu wydanym w 2010 roku zobowiązał władze Meksyku do zapewnienia, że sprawcy gwałtu zostaną pociągnięci do odpowiedzialności, Inés Fernández Ortega i Valentina Rosendo Cantú otrzymają odszkodowanie za krzywdę oraz zostaną podjęte odpowiednie kroki, by podobne naruszenia nie zdarzały się w przyszłości.

Tło sprawy: Inés Fernández Ortega i Valentina Rosendo Cantú

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

W obronie protestów, “Protect the protest” – globalna kampania Amnesty International

Powiązany temat

Oświadczenie Amnesty International Polska nt. ustaleń dotyczących dokumentowania naruszeń prawa humanitarnego