DOBRA WIADOMOŚĆ: Porwani na Krymie aktywiści uwolnieni! – Amnesty International

DOBRA WIADOMOŚĆ: Porwani na Krymie aktywiści uwolnieni!

[Aktualizacja z 21.03.2014] Oleksij Gritsenko i Sergiej Suprun zostali uwolnieni we wczesnych godzinach porannych 20 marca we wsi na granicy pomiędzy Krymem a obwodem Chersońskim. Wcześniej na wolności znalazła się również Natalia Lukjanczenko. Na wolność wyszła również szóstka zakładników, w tym dowódca floty ukraińskiej.

Na swoim profilu na facebooku Oleksij Gritsenko pisze: Wkrótce będziemy w Chersoniu. Jest nas siedmioro. Jurij Szewczenko został postrzelony w nogi. Najbardziej potrzebujemy kapieli".
Anatolij Gritsenko, ojciec Oleksija, przekazał Amnesty International podziękowania od trójki uwolnionych aktywistów, którzy nadal przebywają w Chersoniu, jednak wkrótce spodziewani są w domu.

Przekazujemy gorące podziękowania wszystkim osobom, które wzięły udział w Pilnej Akcji. Dalsze działania w tej sprawie nie są już potrzebne.

[Oryginalna Pilna Akcja z 17.03.2014] PILNA AKCJA Trzy kolejne zaginięcia na Krymie!
Amnesty International obawia się o bezpieczeństwo trójki aktywistów EuroMajdanu, którzy zaginęli wieczorem 13 marca na Krymie.

Oleksij Gritsenko, Natalia Lukjanczenko i Sergiej Suprun nie nawiązali kontaktu z rodziną ani przyjaciółmi od godziny 23:00 13 marca. Ojciec Oleksija Gritsenki powiedział Amnesty International, że jest przekonany, że zostali uprowadzeni przez siły paramilitarne sprawujące faktyczną kontrolę na Krymie.

Trzech aktywistów przebywało w regionie od zeszłego tygodnia. 13 marca Natalia Lukjanczenko zadzwoniła do kolegów i powiedziała im, że ich samochód był ścigany przez 3 pojazdy i oddano w ich kierunku strzały. Od tamtej pory nie ma z nimi kontaktu. Nie można odnaleźć także ich samochodu.

Dwa telefony komórkowe, Oleksija Gritsenki i Natalii Lukjaczenki, zostały namierzone w pobliżu komisariatu wojskowego Symferopolu, który jest strzeżony przez oficerów wojskowych w nieoznakowanych mundurach. Funkcjonariusze zaprzeczają, jakoby przetrzymywali aktywistów.

Prosimy o pilne pisanie apeli w języku rosyjskim, ukraińskim lub ojczystym:

• Wzywających krymski parlament do niezwłocznego podjęcia wszelkich niezbędnych kroków, aby odnaleźć i uwolnić Oleksija Gritsenkę, Natalię Lukjanczenkę i Sergieja Supruna oraz zapewnienia im bezpieczeństwa;
  • Wzywających krymski parlament do zapewnienia bezpieczeństwa i swobody przemieszczania się aktywistom, dziennikarzom i innym osobom na Krymie, także podróżującym z innych regionów Ukrainy;
  • Przypominających krymskiemu parlamentowi o jego zobowiązaniach wynikających z praw człowieka, w tym z Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych oraz Konwencji w sprawie zakazu stosowania tortur.

Apele prosimy wysyłać do 25 kwietnia 2014 r. na adres:

Władimir Nikołajewicz Konstantinow
Rada Najwyższa Republiki Autonomicznej Krymu
18 K. Marx
Symferopol, Ukraina, 95000
Republika Autonomiczna Krymu
Fax: +380 652 27 25 81
Email: letter2@rada.crimea.ua
Zwrot grzecznościowy:
Szanowny Panie / Dear Vladimir Konstantinov

Z kopią na adres:
P. o. Ministra Spraw Wewnetrznych
Arsen Borysowicz Awakow
10 Bohomoltsya
Kijów, Ukraina, 01601
Email: vidkrytist@mvs.gov.ua
Zwrot grzecznościowy:
Szanowny Panie Ministrze / Dear Acting Minister

Dodatkowe informacje:

26 lutego odnotowano w Symferopolu i innych częściach Krymu starcia pomiędzy działaczami prorosyjskimi i zwolennikami protestów EuroMajdanu w Kijowie, które doprowadziły do obalenia prezydenta Wiktora Janukowycza i utworzenia tymczasowego rządu centralnego.

W nocy z 26 na 27 lutego grupy zbrojne równolegle zajęły kilka różnych budynków władz lokalnych na Krymie. Obiekty należące do ukraińskich sił zbrojnych i floty zostały zablokowane i zajęte przez zorganizowane jednostki uzbrojonych mężczyzn w nieoznakowanych mundurach wojskowych, prowadzących pojazdy wojskowe.

W Symferopolu ukształtowała się nowa administracja regionalna, sprzeciwiająca się centralnym władzom ukraińskim. 27 lutego parlament krymski wybrał w obecności uzbrojonych mężczyzn nowego premiera.

6 marca krymski parlament przegłosował przeprowadzenie 16 marca na Krymie referendum w sprawie statusu regionu, odłączenia od Ukrainy i przyłączenia do Rosji. Region jest skutecznie kontrolowany przez siły wojskowe i paramilitarne. Istnieje wiele dowodów – w tym nieoficjalne deklaracje niektórych oficerów – sugerujących, że wojskowi należą do rosyjskiej armii, mimo że Moskwa konsekwentnie zaprzecza, jakoby wysłała swoje siły na Krym poza obszary wyznaczone dla Floty Czarnomorskiej.