DOBRA WIADOMOŚĆ: Sprawa białoruskich pluszowych misiów zamknięta. – Amnesty International

DOBRA WIADOMOŚĆ: Sprawa białoruskich pluszowych misiów zamknięta.

Postępowanie karne w sprawie dokonanego 4 lipca 2012 zrzutu na spadochronach pluszowych misiów wzywających do obrony wolności słowa na Białorusi zostało zamknięte. Anton Surjapin i Siergiej Basharimau nie muszą już obawiać się kar więzienia

28 czerwca 2013 białoruski Komitet Bezpieczeństwa Państwa wydał oświadczenie, w którym poinformował o zamknięciu śledztwa w sprawie “misiowego wybryku” szwedzkiej agencji reklamowej. Wycofano również oskarżenia przeciw studentowi dziennikarstwa Antonowi Surjapinowi, oraz przeciwko agentowi nieruchomości Siergiejowi Basharimau. Tym samym nie grozi im już sprawa karna w związku z wydarzeniami z 4 lipca 2012. Zniesiono również wymaganą kaucję i pozwolono im opuścić kraj. Anton Surjapin otrzymał oficjalne zawiadomienie o zamknięciu dochodzenia, zwrócono mu również sprzęt skonfiskowany podczas przeszukania.

Anton Surjapin i Siergiej Basharimau zostali oskarżeni po tym, jak dwóch przedstawicieli szwedzkiej agencji reklamowej, Studio Total, przekroczyło granice Białorusi w jednosilnikowym samolocie. W czasie lotu zrzucone zostało na spadochronach około 900 pluszowych misiów trzymających transparenty broniące wolności słowa na Białorusi. Obaj mężczyźni zostali oskarżeni z paragrafu 16 (“współudział w przestępstwie”) oraz paragrafu 371 kodeksu karnego Republiki Białorusi (“nielegalne przekroczenie granicy państwowej”), za co groziło im do 7 lat więzienia.

Anton Surjapin, student szkoły dziennikarstwa Państwowego Uniwersytetu Białorusi, został oskarżony o umieszczenie fotografii misiów na białoruskim portalu fotografii prasowej. Został aresztowany 13 lipca 2012, a po spędzeniu w areszcie ponad miesiąca został uznany za więźnia sumienia.  Anton Surjapin został następnie warunkowo zwolniony z aresztu, z zakazem opuszczania rodzinnego Słucka, na południe od Mińska, bez zezwolenia KGB, oraz objęty zakazem udzielania jakichkolwiek informacji związanych z przebiegiem śledztwa.

Siergiej Basharimau, zarządzający mieszkaniami na wynajem w Mińsku, został zatrzymany 6 lipca w związku z podejrzeniem udzielenia Szwedom pomocy w nielegalnym przekroczeniu granicy. Wynajął on mieszkanie dwóm współpracownikom pilotów, którzy przybyli do Mińska dwa dni przed akcją i wyjechali natychmiast po jej zakończeniu. Studio Total kwestionowało podstawy aresztowań, stwierdzając że żaden z oskarżonych nie miał związku z akcją i nie posiadał żadnych informacji związanych z jej przebiegiem.

Anton Surjapin przekazał wyrazy wdzięczności za wsparcie ze strony Amnesty International oraz kampanię w jego obronie.

Nie są potrzebne żadne dalsze działania w tej sprawie. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w Pilnej Akcji.

Oryginalna Pilna Akcja: http://amnesty.org.pl/no_cache/aktualnosci/strona/article/7672.html

Proszę mnie nie śledzić!

Powiązany temat

Rada Unii Europejskiej ponownie zajmie się naruszeniami praworządności w Polsce