DOBRA WIADOMOŚĆ: Sudan uwolnił więźniarkę sumienia – Amnesty International

DOBRA WIADOMOŚĆ: Sudan uwolnił więźniarkę sumienia

Sudańska nauczycielka i aktywistka Jalila Khamis Koko, która została aresztowana przez Krajową Służbę Bezpieczeństwa w marcu 2012 r., po rozprawie sądowej została zwolniona z aresztu.

Jalila została uniewinniona od wszystkich zarzutów, z wyjątkiem tych związanych z “rozpowszechnianiem fałszywych wiadomości”, niejasnym przepisem kodeksu karnego, często wykorzystywanym przez rząd do uciszenia dysydentów. Grozi za to kara sześciu miesięcy więzienia, ale sąd uwolnił Jalila, ponieważ spędziła już dziewięć miesięcy w areszcie śledczym.

– Uwolnienie Jalila jest zwycięstwem sprawiedliwości, ale nie możemy zignorować faktu, iż spędziła dziewięć miesięcy w areszcie za wyrażanie swoich opinii – mówi Audrey Gaughran, Dyrektorka Programowa Amnesty International ds. Afryki.

– Rząd Sudanu musi zapewnić Jalila rekompensatę za pozbawienie wolności i odseparowanie od rodziny. Podczas pobytu w areszcie Jalila podupadła na zdrowiu. Rząd musi także zapewnić jej powrót do pracy dydaktycznej, której nie mogła wykonywać z powodu zatrzymania.

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini

Ukraina: Masowe groby w Izium to makabryczne świadectwo rosyjskiej agresji

Powiązany temat