DOBRA WIADOMOŚĆ: Sudan uwolnił więźniarkę sumienia – Amnesty International

DOBRA WIADOMOŚĆ: Sudan uwolnił więźniarkę sumienia

Sudańska nauczycielka i aktywistka Jalila Khamis Koko, która została aresztowana przez Krajową Służbę Bezpieczeństwa w marcu 2012 r., po rozprawie sądowej została zwolniona z aresztu.

Jalila została uniewinniona od wszystkich zarzutów, z wyjątkiem tych związanych z “rozpowszechnianiem fałszywych wiadomości”, niejasnym przepisem kodeksu karnego, często wykorzystywanym przez rząd do uciszenia dysydentów. Grozi za to kara sześciu miesięcy więzienia, ale sąd uwolnił Jalila, ponieważ spędziła już dziewięć miesięcy w areszcie śledczym.

– Uwolnienie Jalila jest zwycięstwem sprawiedliwości, ale nie możemy zignorować faktu, iż spędziła dziewięć miesięcy w areszcie za wyrażanie swoich opinii – mówi Audrey Gaughran, Dyrektorka Programowa Amnesty International ds. Afryki.

– Rząd Sudanu musi zapewnić Jalila rekompensatę za pozbawienie wolności i odseparowanie od rodziny. Podczas pobytu w areszcie Jalila podupadła na zdrowiu. Rząd musi także zapewnić jej powrót do pracy dydaktycznej, której nie mogła wykonywać z powodu zatrzymania.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity