DOBRA WIADOMOŚĆ: Uchylono wyrok śmierci na Białorusi

Prezydent Republiki Białorusi musi wprowadzić natychmiastowe moratorium na egzekucje z myślą o zniesieniu stosowania kary śmierci - ponownie wzywa Amnesty International. Organizacja wyraża jednocześnie zadowolenie z faktu uchylenia przez białoruski Sąd Najwyższy wyroku śmierci Alaksandra Hariunoua.

– Poczyniono krok w dobrym kierunku. Następnym działaniem powinno być wprowadzenie moratorium na wykonywanie egzekucji, a docelowo zniesienie tej okrutnej, nieludzkiej i poniżającej kary – powiedziała Aleksandra Zielińska, koordynatorka kampanii Amnesty International.

– Amnesty International domyśla się, że decyzja sądu wynikała za obaw dotyczących niespełnienia standardów sprawiedliwego procesu. Jeśli takie było faktyczne rozumowanie sędziów, Sąd Najwyższy zademonstrował, jak ważną rolę może pełnić sądownictwo w zapewnieniu sprawiedliwych procesów. Jest to szczególnie istotne w kraju, w którym nadal zasądzane są wyroki śmierci.

25-letni Alaksandr Hariunou został skazany na śmierć przez Sąd Okręgowy w Homlu 14 czerwca  2013 roku za zabicie 20 września 2012 roku studenta. Podczas procesu przyznał się do winy i prosił matkę ofiary o wybaczenie. Alaksandr Hariunou cierpiał z powodu problemów psychicznych w dzieciństwie, przebywał w szpitalu psychiatrycznym, gdzie zdiagnozowano u niego „opóźnienie w rozwoju psychicznym” i zaburzenia osobowości. Pomimo tego, badanie psychiatryczne na zlecenie Sądu Okręgowego w Homlu stwierdziło, że Hariunou nigdy nie cierpiał na problemy ze zdrowiem psychicznym i był w stanie odpowiadać przed sądem za morderstwo.

Adwokat Alaksandra Hariunoua odwołał się od wyroku i podkreślił naruszenia prawa do rzetelnego procesu sądowego, w tym obawy o zdrowie psychiczne klienta.

W tej chwili dwie inne osoby przebywają w celi śmierci. W zeszłym roku na Białorusi wykonano co najmniej trzy egzekucje. Białoruś jest jedynym krajem w Europie, który nadal stosuje karę śmierci.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Stop karze śmierci na Białorusi!

Powiązany temat

Włochy/Malta/Hiszpania: 121 osób, w tym niemowlęta i dzieci, pozostawione na morzu w palącym upale, muszą mieć możliwość zejścia na ląd

Powiązany temat

Oświadczenie Amnesty International w związku z VIII Marszem Powstania Warszawskiego