Dobra wiadomość – Valentina Rosendo Cantú – Amnesty International

Dobra wiadomość – Valentina Rosendo Cantú

15 grudnia rząd Meksyku formalnie wziął na siebie odpowiedzialność za gwałt i nadużycia, których ofiarą była Valentina Rosendo Cantú. Jest to realizacja jednego z postanowień Międzyamerykańskiego Trybunału Praw Człowieka. W sprawie Inés Fernández Ortegi powstanie osobny dokument.

Ines-Ortga-i-Valentina-Cantu-11-150x150_01Uwaga społeczności międzynarodowej skupia się aktualnie na sprawie Valentiny i Inés. Należy wykorzystać tą sytuację by wywrzeć wpływ na rząd meksykański, by ten w pełni wykonał wyrok Międzyamerykańskiego Trybunału Praw Człowieka. Szczególnie istotne kwestie to dochodzenie w sprawie tych dwóch kobiet, a także zapewnienie im bezpieczeństwa, a także ich rodzinom.

Lokalna organizacja pozarządowa Tlachinollan powiedziała Amnesty International, że w tym ważnym momencie należy kontynuować międzynarodowy nacisk i żądać wykonania wyroków.

Valentina powiedziała: Droga, którą musimy podążać jest wciąż bardzo długa, ale chciałybyśmy wykorzystać okazję, by szczerze Wam podziękować za wsparcie, które otrzymałyśmy. Bez Waszych listów, akcji i solidarności nie znalazłybyśmy się w tym miejscu. Każdemu z Was: Nomaá (“Dziękuję” w Me-phaa).

Więcej informacji: maraton.amnesty.org.pl

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini

Ukraina: Masowe groby w Izium to makabryczne świadectwo rosyjskiej agresji

Powiązany temat