Dobra Wiadomość – Więziony od 1996 roku mnich tybetański uwolniony – Amnesty International

Dobra Wiadomość – Więziony od 1996 roku mnich tybetański uwolniony

Jigme Gyatso, tybetańśki więzień sumienia i były mnich, 30 marca wyszedł na wolność i wrócił do domu.
Jigme Gyatso, 1993 r., jeszcze przed aresztowaniem.

Dalsze informacje opublikujemy, gdy tylko będą dostępne.

Jigme Gyatso został uwięziony w roku 1996 ze względu na swoje działania wspierające niepodległość Tybetu, w tym za utworzenie organizacji pod nazwą “Związek Tybetańskich Ruchów Wolnościowych” oraz dystrybucję ulotek.

W listopadzie 1996, jako przywódca kontrrewolucyjny, został skazany na 15 lat pozbawienia wolności. W więzieniu był wielokrotnie poddawany torturom i innym formom okrutnego traktowania. W maju 2004, Jigme Gyatso został dotkliwie pobity a jego wyrok przedłużono za wykrzykiwanie haseł popierających Dalai Lamę oraz “nawołujących do separatyzmu”. Według władz chińskich został uwolniony po odbyciu  pełnego wyroku.

Dziękujemy wszystkim, którzy wspierali go w więzieniu. Nie ma w tej chwili potrzeby podejmowania dalszych akcji w jego sprawie.
Tł. Michał Kurpiński

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini