DOBRA WIADOMOŚĆ: Wiceprezydent Gwatemali odpowiada na wasze listy i działania w sprawie Marii Isabel Franco!

Po wielkiej fali działań podczas Maratonu Pisania Listów Wiceprezydent Gwatemali, Roxana Baldetti, oświadczyła, że otrzymała ponad 1000 apeli z całego świata w sprawie Marii Isabel Franco. Zapowiedziała też działania wspierające śledztwo oraz w sprawie przemocy wobec kobiet w Gwatemali.
Zdjęcie dzięki uprzejmości biura Wiceprezydent Gwatemali.

W oświadczeniu Wiceprezydent stwierdziła, że w tej sprawie wciąż trwa śledztwo, więc ze względu na poufność szczegółowe dane nie mogą zostać ujawnione. Zapowiedziała jednak podsumowanie niektórych działań, które do tej pory zostały podjęte, m.in. niedawnego ustanowienia specjalnego Gabinetu na rzecz kobiet (Gabinete Específico de la Mujer) – forum dla różnych ministrów i agencji nowego rządu.

Gabinet rozpoczął działalność w listopadzie 2012 roku i jest odpowiedzialny za ustalanie i wprowadzanie polityki dotyczącej praw kobiet.

Wiceprezydent poinformowała także, że od grudnia 2012 roku prokuratura musi liczyć się Wydziałem Śledczym do spraw przemocy seksualnej. Jednocześnie dodała, że istnieją plany, by w szpitalach w całym kraju utworzyć odpowiednie ośrodki do opieki nad ofiarami przemocy seksualnej. Całe oświadczenie można przeczytać tutaj: http://vicepresidencia.gob.gt/vice/index.html?carta=true

Dziękujemy wszystkim, którzy w ostatnich miesiącach podjęli działania, domagając się sprawiedliwości dla Marii Isabeli Franco. Odpowiedź Wiceprezydent Gwatemali pokazuje skuteczność waszych działań. Daje też nadzieję na rzeczywistą zmianę w sposobie, w jaki gwatemalski rząd zajmuje się przemocą wobec kobiet. Dlatego bardzo ważne jest, by nasz nacisk, wspólny z wysiłkiem Matki Marii Isabel, trwał, aby Wiceprezydent wciąż przejawiała zainteresowanie całą sprawą.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie