DOBRA WIADOMOŚĆ: Yara Faris wolna! – Amnesty International

DOBRA WIADOMOŚĆ: Yara Faris wolna!

Syryjska aktywistka Yara Faris, więziona za pomoc uchodźcom, została zwolniona z więzienia 13 czerwca, na mocy amnestii prezydenckiej z 9 czerwca.<br /> <br />

Yara Faris została uwolniona 13 czerwca w ramach amnestii prezydenckiej obejmującej osoby oskarżone na mocy ustawy antyterrorystycznej z 2012 roku. Ustawa zawiera niebywale szeroką definicję działań związanych z terroryzmem, a władzom służy powszechnie do prześladowania pokojowych aktywistów. Amnestia została ogłoszona rozporządzeniem nr. 22 z 9 czerwca.

Yara Faris została zatrzymana przez funkcjonariuszy syryjskich służb bezpieczeństwa państwa 8 grudnia 2013. Umieszczono ją w więzieniu Adra, gdzie oczekiwała na proces przed trybunałem ds. terroryzmu.

Według miejscowych źródeł wieczorem w dniu uwolnienia Yara Faris znajdowała się już w domu rodzinnym. Jej przypadek należy do bardzo nielicznych przykładów faktycznego zastosowania amnestii w stosunku do więźniów politycznych.

Amnesty International pragnie podziękować wszystkim osobom, które włączyły się w akcję na rzecz Yary Faris. Miało to wielkie znaczenie dla niej samej, jak i dla osób z jej otoczenia. Yara Faris wraca obecnie do zdrowia, a pobyt w więzieniu nie powinien w jej przypadku zostawić trwałych śladów na zdrowiu.

Jej mąż, Maher Tahan, padł ofiarą wymuszonego zaginięcia 20 września 2012. Jest bohaterem osobnej pilnej akcji: http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE24/010/2013/en. Prosimy nadal wysyłać apele w jego obronie.

Pierwotna Pilna Akcja w obronie Yary Faris dostępna jest tutaj: https://amnesty.org.pl/no_cache/aktualnosci/strona/article/8160.html

Nie są już potrzebne dalsze działania w tej sprawie. Ogromnie dziękujemy za udział w Pilnej Akcji.

Powiązany temat

“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!

Powiązany temat

Syria: ONZ nie może przerwać pomocy dla cywilów na północnym zachodzie Syrii, gdzie wciąż dochodzi do rosyjskich i syryjskich zbrodni wojennych

Powiązany temat

Turcja: Nielegalne deportacje Syryjczyków do tzw. „bezpiecznej strefy”