DOBRE WIADOMOŚCI: Skazana na ukamienowanie Sudanka wolna! – Amnesty International

DOBRE WIADOMOŚCI: Skazana na ukamienowanie Sudanka wolna!

Intisar Sharif Abdallah została uwolniona 3 lipca, po decyzji sądu w Ombada o oddaleniu aktu oskarżenia z powodu braku dowodów. Proces powtórzono po decyzji sądu apelacyjnego w Omdurmanie o anulowaniu wyroku śmierci przez ukamienowanie.

W pierwotnym procesie, 13 maja sąd w Ombada uznał Intisar Sharif Abdallah winną cudzołóstwa i skazał ją na śmierć przez ukamienowanie. Wyrok oparty był wyłącznie na zeznaniach Intisar Sharif Abdallah, które złożyła pod przymusem, pobita przez własnego brata. W pierwotnym procesie Intisar Sharif Abdallah odmówiono również dostępu do adwokata.

Po wyroku z 13 maja, współpracujący z Intisar Sharif Abdallah prawnicy złożyli odwołanie do sądu apelacyjnego w Omdurmanie. Sąd apelacyjny zadecydował 20 czerwca o anulowaniu wyroku z 13 maja, przywołując naruszenie przez sąd w Ombada konstytucyjnego prawa Intisar Sharif Abdallah do obrony. Sąd w Omdurmanie nakazał powtórzenie procesu przed sądem w Ombada.

Podczas powtórnego procesu przed sądem w Ombada, 2 lipca, adwokaci Intisar Sharif Abdallah złożyli oświadczenie o wycofaniu przez Intisar Sharif Abdallah wcześniejszych zeznań, w tym przyznania się do winy. Następnego dnia sąd w Ombada oddalił sprawę z braku dowodów, powołując się na art. 141 Ustawy o postępowaniu karnym z 1991 roku. Intisar Sharif Abdallah została uwolniona 3 lipca popołudniu. Nie ma przeciw niej żadnych innych zarzutów.

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w Pilną Akcję. Dalsze działania nie są już konieczne.

Więcej o procesie Intisar Sharif Abdallah:
PILNA AKCJA: Sudanka skazana na ukamienowanie

Nie oddamy konwencji antyprzemocowej!

Powiązany temat

Kara śmierci 2021: Wzrost liczby zabójstw usankcjonowanych przez państwo – coraz częstsze egzekucje w Iranie i Arabii Saudyjskiej

Powiązany temat

“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć

2055