DOBRE WIADOMOŚCI: Syryjski adwokat uwolniony – Amnesty International

DOBRE WIADOMOŚCI: Syryjski adwokat uwolniony

Syryjski adwokat i obrońca praw człowieka Abdullah al-Khalil został uwolniony 28 marca. Po wyjściu na wolność przekazał Amnesty International wiadomość, "Najlepsze życzenia dla wszystkich."

syryjski-adwokatOtrzymujemy niezweryfikowane doniesienia o jego możliwym pobiciu i innych formach okrutnego traktowania podczas uwięzienia. Nie jest też jasne czy zostały mu postawione jakieś zarzuty, czy raczej był prześladowany z powodu swojej pracy. Amnesty International będzie monitorować jego sytuację i prześle dalsze informacje jak tylko pojawią się nowe szczegóły dotyczące jego aresztowania, uwięzienia i zwolnienia.

Abdullah al-Khalil jest znanym prawnikiem, który bronił więźniów politycznych i więźniów sumienia. Został aresztowany na ulicy, w mieście al-Raqqa, we wschodniej Syrii 3 lutego 2012. Było to jego czwarte aresztowanie od maja 2011. W związku z jego działalnością na rzecz praw człowieka, z rozkazu władz lokalnych zostało zburzone gospodarstwo rolne jego rodziny. Pod jego adresem wysuwano też liczne groźby śmierci.

Dziękujemy za wysłane apele. W tej chwili nie są konieczne dalsze działania.

Więcej informacji związanych z tą Pilną Akcją: “Obawy o bezpieczeństwo syryjskiego adwokata”

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć