Dr Mudawi został uwolniony po 8 miesiącach niesłusznego uwięzienia

Sudański obrońca praw człowieka dr Mudawi Ibrahim Adam został zwolniony z więzienia i oczyszczony ze wszystkich zarzutów.

„Dr Mudawi, więzień sumienia, wrócił do swojej rodziny i ponownie jest wolnym człowiekiem” – powiedziała Sarah Jackson, zastępczyni dyrektora regionalnego Amnesty International ds. Wschodniej Afryki, Rogu Afryki i Regionu Wielkich Jezior. „Uwolnienie dr Mudawiego powinno być pierwszym krokiem w stronę zakończenia kryminalizacji pracy na rzecz praw człowieka w Sudanie”.

Dr Mudawi jest profesorem inżynierii na Uniwersytecie Chartumskim. Założył Sudańską Organizację Rozwoju Społecznego. W 2005 roku wygrał nagrodę Human Rights First oraz nagrodę Front Line dla obrońców praw człowieka w zagrożeniu za walkę o prawa innych w Sudanie.

Mudawi został uwolniony wraz z 5 innymi obrońcami praw człowieka 29 sierpnia. Postawiono mu 6 sfabrykowanych zarzutów, w tym “podważania systemu konstytucyjnego” i “prowadzenia wojny przeciwko państwu”, za które grozi kara śmierci lub dożywocie. Wszystkie zarzuty oddalono.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Sprawiedliwość dla Seńcowa i Kolczenki!

Powiązany temat

Chiny: Rodziny miliona osób przetrzymywanych w masowej „re-edukacji” domagają się odpowiedzi