Droga do Apartheidu – pokaz filmu i dyskusja – Amnesty International

Droga do Apartheidu – pokaz filmu i dyskusja

Kino Pauza w Krakowie zaprasza 15 maja na wyjątkowy pokaz filmu "Droga do Apartheidu" o zaskakującym dla wielu porównaniu tego co dzieje się w Izraelu i Palestynie z represjami, jakie miały miejsce podczas apartheidu w RPA.

road_to_apartheidFilm “Droga do Apartheidu”, (reż. Ana Nogueira, Eron Davidson, RPA/USA 2012, 94 min.) rozpocznie się o godz. 18.00. Wszelkie próby określenia Izraela jako kraju systemowego apartheidu spotykają się z ostrą reakcją. Jednak wiele z czołowych postaci walk antysystemowych z RPA, jak Nelson Mandela czy Desmond Tutu, wskazuje na znaczne podobieństwa między dawną polityką rządu RPA a tym, co dzieje się na terenie współczesnego Izraela i Autonomii Palestyńskiej.

Dokument przedstawia historię ucisku wynikającego z “rozdziału ras” w Republice Południowej Afryki oraz ukazuje szokujące podobieństwa w prawie i stosowanych instrumentach przemocy pomiędzy dwoma systemami. Autorzy stawiają pytanie, dlaczego państwo południowoafrykańskie spotkało się z międzynarodowymi sankcjami, a Izrael stosujący analogiczne metody represji, pozostaje bezkarny.

Narratorką filmu jest zdobywczyni Nagrody Pulitzera Alice Walker, autorka Koloru purpury.

O 19:30 odbędzie się dyskusję z udziałem zaproszonych gości.

Przemysław Wielgosz – redaktor naczelny Le Monde Diplomatique-Edycja Polska, aktywista na rzecz Praw Człowieka.

Jakub Kościółek – doktorant w Instytucie Studiów Regionalnych UJ, kulturoznawca międzynarodowy, absolwent studiów bliskowschodnich, Wiceprezes Zarządu Stowarzyszenia INTERKULTURALNI PL. Jego główne zainteresowania naukowe koncentrują się wokół tematyki konfliktów zbrojnych w Afryce, stosunków religijnych w Czarnej Afryce oraz roli kobiety w społeczeństwach rozwijających się. Obecnie przygotowuje rozprawę doktorską na temat zapobiegania ludobójstwu w Afryce. Autor monografii Konflikt w Darfurze (2010), współredaktor pracy Problemy współczesnej Afryki. Szanse i wyzwania na przyszłość (2012).

Dołącz do wydarzenia na Facebooku.

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć