Drużyna Praw Człowieka na maratonie w Poznaniu – Amnesty International

Drużyna Praw Człowieka na maratonie w Poznaniu

Biegnąc w maratonie Amnesty International chce zachęcić ludzi do działania i wspierania praw człowieka. Przez trzy dni poprzedzające maraton Amnesty będzie również obecna na maratońskich targach expo w hali Arena z amnestyjnym stoiskiem i petycjami. Przygotowana też zostanie kolorowa grupa dopingująca biegaczy. Do Drużyny Praw Człowieka zgłaszają się kolejni biegacze i biegaczki. Jeśli biegniesz w Poznaniu, również jesteś zaproszony. Jeśli nie biegniesz, przyłącz się do grupy dopingującej.
Poznański maraton to lider wśród polskich maratonów, laureat wielu nagród, certyfikatów oraz zwycięzca ogólnopolskiego konkursu -Gminess 2008- w kategorii masowa impreza sportowa. To też od 10 lat NAJWIĘKSZY POLSKI MARATON, w światowym rankingu plasuje się na wysokim 70 miejscu (za nim m.in. Praga, Budapeszt, Helsinki, Ateny). Od lat angażuje się w akcje społeczne (współpracował m.in. z Wielkopolskim Centrum Onkologii, Fundacją Dar Szpiku czy Towarzystwem Ochrony Przyrody Salamandra), to również organizator oraz partner kampanii ogólnopolskich. W poznańskim maratonie udział biorą zawodnicy z całego świata. Startowali m.in. biegacze z Japonii, Kenii, Nowej Zelandii, USA. W sumie w dziesięciu jego edycjach udział wzięło 20080 zawodników z 46 państw.
Impreza cieszy się ogromnym zainteresowaniem, odgrywa znaczącą rolę w kalendarzu osób aktywnych biegowo, gromadzi tysiące biegaczy, kibiców na trasie oraz widzów przed telewizorami.
Więcej informacji na www.marathon.poznan.pl Dodatkowe informacje udziela Maciej Roszak z poznańskiej grupy lokalnej Amnesty International: email: roszak77@gmail.com tel.: 603 247 245