Drugi więzień sumienia skazany w Rosji tuż przed Igrzyskami w Soczi – Amnesty International

Drugi więzień sumienia skazany w Rosji tuż przed Igrzyskami w Soczi

Kharchenko  z rosyjskiej organizacji pozarządowej "Environmental Watch for North Caucasus" (Ecologicheskaya Vakhta po Severnomu Kavkazu) został aresztowany w poniedziałek wieczorem oraz ponownie we wtorek po tym, jak jego samochód został zniszczony przez zamaskowanych napastników w Krasnodarze, stolicy regionu Soczi. Amnesty International obejrzała nagranie video z aresztowania Kharczenki, które zaprzecza zarzutom stawiania oporu policjantom.
– Sędziemu zajęło zaledwie kilka minut za zamkniętymi drzwiami, by zdecydować o pozbawieniu wolności kolejnego aktywisty ochrony środowiska tuz przed rozpoczęciem Igrzysk. Stało się to dokładnie w dniu, w którym do Soczi dotarł znicz olimpijski. Pokojowa rywalizacja i fair play to cechy ducha olimpijskiego, ale rosyjskie władze najwyraźniej odrzuciły te wartości na rzecz uciszania krytycznych głosów tuż przed Igrzyskami – powiedział Sergei Nikitin, dyrektor Amnesty International w Moskwie.
– Ta nieczysta gra musi się skończyć. Rosyjskie władze muszą zaprzestać nękania działaczy społeczeństwa obywatelskiego, zacząć chronić prawo do wolności wypowiedzi  i uwolnić więźniów sumienia: Igora Kharchenko i Jewgienija Witiszko, który aktualnie odbywa karę 15 dni aresztu administracyjnego.