Dwa pokolenia po ludobójstwie w Rwandzie – Amnesty International

Dwa pokolenia po ludobójstwie w Rwandzie

Amnesty International patronuje książce Jeana Hatzfelda "Więzy krwi". Jest to kolejna książka tego autora o ludobójstwie w Rwandzie. Tym razem są to wywiady z drugim pokoleniem - z dziećmi ocalałych.

Francuski reporter Jean Hatzfeld, autor trylogii o rwandyjskim ludobójstwie, kilkanaście lat po bratobójczej wojnie wraca do Rwandy, by oddać głos drugiemu pokoleniu traumy – dzieciom ocalałych Tutsi i uwięzionych Hutu.

Więzy krwi to poruszające świadectwa tych, którzy choć odziedziczyli bolesne wspomnienia, starają się pogodzić z losem. W miejscu, „gdzie mądrość ucierpiała z powodu braku starszych pokoleń”, a podświadoma chęć zemsty miesza się z dziecięcą naiwnością, Hatzfeld ukazuje, że wspólne przepracowanie przeszłości pomaga z nadzieją spoglądać w przyszłość tym, którzy nie mieli wpływu na traumatyczną historię.

Książka na stronie wydawnictwa>>>

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Ukraina: przerwy w dostawie prądu destrukcyjnie wpływają na życie ludności cywilnej tuż przed Bożym Narodzeniem

Зміни до Закону про допомогу ускладнять ситуацію біженців з України

Powiązany temat