Dyrektorka tureckiej sekcji Amnesty International musi zostać uwolniona

Idil Eser, Dyrektorka Amnesty International Turcja, 7 innych obrońców praw człowieka i 2 trenerów zostało aresztowanych w środę podczas szkolenia z bezpieczeństwa cyfrowego i zarządzania informacjami w Büyükada, blisko Stambułu.

– Jesteśmy głęboko zaniepokojeni i oburzeni faktem, iż czołowi obrońcy i obrończynie praw człowieka, w tym dyrektorka Amnesty International Turcja, zostali zatrzymani zupełnie bez powodu – powiedział Salil Shetty, Sekretarz Generalny Amnesty International.

– Jej aresztowanie i izolacja, jak również pozostałych obrońców praw człowieka, którzy uczestniczyli w rutynowym szkoleniu, jest groteskowym nadużyciem władzy i pokazuje niepewną sytuację, w jakiej znaleźli się aktywiści praw człowieka w kraju. Idil Eser i osoby, które wraz z nią aresztowano, muszą zostać natychmiast i bezwarunkowo uwolnieni.

– Światowi przywódcy, którzy spotykają się w Hamburgu byli dotąd wyjątkowo tolerancyjni wobec sytuacji praw człowieka w Turcji. Na spotkaniu obecny będzie prezydent Erdoğan. To dobry moment, by mówić otwarcie i wzywać do uwolnienia wszystkich uwięzionych obrońców praw człowieka.

Tło

Miejsce pobytu Idil Eser i pozostałych aresztowanych nie jest w tej chwili znane.

Idil Eser i pozostałym aresztowanym odmówiono kontaktu z prawnikiem, do czego policja ma prawo do 24 godzin, jak również odmówiono im kontaktu z rodzinami, co powinno być zapewnione natychmiast.

Policja powiedziała prawnikom, że otrzymają informacje dzisiaj o 14:30.

Wśród aresztowanych obrońców praw człowieka znajdują się: İlknur Üstün, Women’s Coalition, İdil Eser, Amnesty International, Günal Kurşun, prawnik, Human Rights Agenda Association, Nalan Erkem, prawniczka, Citizens Assembly, Nejat Taştan, Equal Rights Watch Association , Özlem Dalkıran, Citizens’ Assembly, Şeyhmuz Özbekli, prawnik, Veli Acu, Human Rights Agenda Association.

Aresztowano również dwóch zagranicznych trenerów, którzy prowadzili szkolenie – narodowości niemieckiej i szwedzkiej oraz właściciela hotelu.

Te aresztowania nastąpiły niecały miesiąc po aresztowaniu prezesa Amnesty International Turcja, Tanera Kiliça, który nadal przebywa w areszcie w oparciu o bezpodstawne zarzuty.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Wolność dla Nasrin z Iranu!

Powiązany temat

Rosja/Ukraina: reżyser Oleg Seńcow i inni ukraińscy więźniowie są na wolności

Powiązany temat

Ponad 1 milion osób apeluje do rządu Iranu o uwolnienie Nasrin Sotoudeh