Działaj na rzecz zmian na platformie “Szanuj moje prawa” – Amnesty International

Działaj na rzecz zmian na platformie “Szanuj moje prawa”

"Szanuj moje prawa" to miejsce, w którym możesz się dowiedzieć więcej o naruszeniach praw człowieka, które powodują i pogłębiają ubóstwo. Możesz wyrazić swój głos i poprzeć kampanię na rzecz zmian. Poprzez poznanie i zrozumienie swoich praw człowieka, możesz zwiększać ich świadomość w swoim otoczeniu oraz bronić praw swoich i innych osób.

Już teraz zachęcamy do zgłębienia historii opisującej masowe przymusowe wysiedlenia w Zimbabwe, mające na celu zniszczenie nieformalnych osiedli  mieszczących się w zachodniej części miasta Harare. W wyniku przymusowych wysiedleń 700 000 ludzi zostało bez dachu nad głową, a edukacja 220 000 dzieci została zagrożona. Podejmując działanie poprzez platformę, chcemy upomnieć się o prawo do edukacji dzieci i młodzieży w Zimbabwe.

Po wejściu na platformę i ustawieniu języka polskiego należy kliknąć na “Najpierw jej dom, później edukacja…” a następnie “Zaangażuj się”, aby móc działać na rzecz zmian. Na platformie znajduje się jeszcze jedno wezwanie do działania dotyczące przymusowych wysiedleń we Włoszech – “Marius mógł zabrać tylko swoje buty…”

Na platformie będą pojawiały się stopniowo nowe opisy przypadków naruszeń praw człowieka i wezwania do działania. Mamy nadzieję, że będziecie działać z nami!

Wejdź i oddaj słój głos – www.respectmyrights.org

Platforma Szanuj moje prawa powstała w ramach projektu Edukacja dla Godności współfinansowanego ze środków Komisji Europejskiej (DCI-NSAED/2009/201-905).

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini

Powiązany temat

Ukraina: Masowe groby w Izium to makabryczne świadectwo rosyjskiej agresji