Dzień Milczenia w 9 miastach Polski. Przyłącz się! Zaprotestuj przeciwko homofobii – Amnesty International

Dzień Milczenia jest dniem, w którym wszyscy ci, którzy wspierają tworzenie
bezpiecznego środowiska dla osób LGBT składają śluby milczenia, by uznać i
zaprotestować przeciwko prześladowaniom, uprzedzeniom i dyskryminacji, które w efekcie skazują osoby LGBT właśnie na milczenie. Zamiast o tym mówić, uczestnicy – uczniowie i studenci oraz reszta zainteresowanych – rozdają karteczki lub podkoszulki z nadrukiem o następującej treści:
-Proszę zrozum moje powody do nie odzywania się dzisiaj. Biorę udział w Dniu Milczenia, międzynarodowym ruchu młodzieżowym, który jest protestem przeciw milczeniu, w którym lesbijki, geje, biseksualiści, osoby transseksualnych i im przychylni są zmuszeni pozostawać. Moje celowe milczenie jest echem ich milczenia, które jest spowodowane prześladowaniem, uprzedzeniami i dyskryminacją. Wierzę, że przerwanie tego milczenia jest pierwszym krokiem w kierunku walki z tymi niesprawiedliwościami. Pomyśl o głosach, których dziś nie słyszysz. Co Ty zamierzasz zrobić, by przerwać to milczenie–
25 kwietnia zamilknie Lublin, Łódź i Toruń oraz Bydgoszcz, Katowice, Kraków,  Szczecin, Trójmiasto i Warszawa, a także Amsterdam, Lublana, Sztokholm  i Petersburg.
Dołącz do NAS 25 kwietnia!!!
Bydgoszcz – przemarsz z placu Wolności ulicą Gdańską i Mostową na Stary
Rynek, godz. 15
Gdańsk –  pod Neptunem, godz.18. Później zapraszamy do klubu studenckiego -Ygrek- na wystawę fotografii autorstwa Konrada Pitali i Łukasza Gajewskiego.
Katowice – ulica Stawowa, przy fontannie żabki, godz. 15.30
Kraków – pod ratuszem, godz. 15