Dzień Uchodźcy w Warszawie – Amnesty International

Dzień Uchodźcy w Warszawie

W Warszawie Amnesty International wzięło udział w centralnych obchodach Dnia Uchodźcy w Warszawskim Parku Kultury na Powiślu. Mimo iż pogoda nie dopisała, udało nam się zebrać około 500 podpisów pod petycjami dotyczącymi poprawy sytuacji uchodżców w Australii oraz Czadzie i Sudanie, a także pod petycjami kampanii SVAW (Suazi oraz Meksyk) i apelem wzywającym Izrael do zaprzestania akcji polegających na wyburzaniu domów Palestyńczyków. Dwa duże płótna zapełniły się kolorowymi odciskami dłoni w akcie protestu przeciwko przemocy wobec kobiet. Akcja podobała się zarówno
dzieciom, jak i dorosłym. Zgromadziliśmy też sporą kolekcję rysunków dzieci, głównie z Czeczenii.

W Domu Kultury Śródmieście odbył się pokaz filmów o uchodźcach palestyńskich, którzy są obecnie najliczniejszą społecznością uchodźczą na świecie. Wykład wprowadzający w tematykę pokazu prowadził Michał Sikora z Amnesty International.

Grupa 10 wsparła nas w zbieraniu podpisów także na miejscu pokazu.

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc