Dzień Wymiaru Sprawiedliwości – Amnesty International

Dzień Wymiaru Sprawiedliwości

Jak co roku, w dniu 23 maja będziemy obchodzić Dzień Wymiaru Sprawiedliwości. Tego dnia sądy zapraszają wszystkich na otwarte, jawne rozprawy. Znakiem solidarności z sędziami jest fioletowa wstążeczka.

23 maja upamiętnia rocznicę śmierci sędziego śledczego Giovanniego Falcone, jego żony oraz ochraniających ich funkcjonariuszy policji, zamordowanych 23 maja 1992 r. przez sycylijską mafię. Tak jak w poprzednim roku symbolem tego święta jest fioletowa wstążka wpięta do stroju przez sędziów, pracowników sądów i przedstawicieli zawodów prawniczych. Fioletowe wstęgi dodatkowo zawisną w miejscach związanych z wymiarem sprawiedliwości, w budynkach sądów, kariatydach w Sądzie Najwyższym, a także na stronach internetowych.

Stowarzyszenie Sędziów Polskich zaprasza obywateli do sądów na rozprawy i do przypięcia fioletowych wstążek do swoich strojów, jako wyraz solidarności z sędziami i pracownikami wymiaru sprawiedliwości. Oprócz wymiaru symbolicznego przypięcie fioletowej wstążki będzie sygnałem dla sędziów, iż osoby znajdujące się na sali rozpraw celowo w tym dniu przyszły do sądu, aby uczestniczyć w jawnych rozprawach. Przy wejściu do sądów zorganizowane będą oznaczone punkty, w których obywatele zainteresowani udziałem w rozprawie, jako publiczność, uzyskają pomoc pracownika i dostaną fioletową wstążkę.

Stowarzyszenie Sędziów Polskich chce, aby ideą Dnia Wymiaru Sprawiedliwości było także poszerzanie świadomości i kultury prawnej społeczeństwa, a przede wszystkim młodych ludzi.

Dołącz do wydarzenia na FB>>>

Poznaj listę sądów, które możesz odwiedzić>>>

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć