Dziennik znaleziony na Lampedusie, cz.1

Pierwsza z serii relacji z wyspy Lampedusa. Ula, Natalia i Ola uczestniczą w Międzynarodowym Obozie Praw Człowieka Amnesty International. Podczas obozu będą spotykać się z mieszkańcami i organizacjami pozarządowymi działającymi na wyspie, uczestniczyć w szkoleniach dotyczących mobilizacji i aktywizmu oraz przygotują i przeprowadzą własną akcję związaną z prawami migrantów, uchodźców i osób poszukujących ochrony międzynarodowej.

Obóz jest jednym z elementów międzynarodowej kampanii Amnesty International „Kiedy przestajesz istnieć”. Więcej na temat kampanii dowiecie się tutaj: https://amnesty.org.pl/badz-aktywny/kampanie/prawa-migrantow-i-uchodzcow/kiedy-przestajesz-istniec.html

Sobota 14 lipca 2012

Po długiej podróży dotarłyśmy na upragnioną Lampedusę. Wyspa przywitała nas  gorąco, duszno i parno.  Ta z lotu ptaka maleńka plamka na błękicie pomiędzy Europą a Afryką okazała się być całkiem pokaźną wysepką, gdzie pokonanie nawet kilkuset metrów wymaga olbrzymiego wysiłku. Jesteśmy tutaj z 75-oma osobami  z 20 różnych krajów, 3 różnych kontynentów. Obóz został bardzo skrupulatnie przygotowany – organizacja spotkań i warsztatów jest bardzo sprawna. Wiemy jedno: na Lampedusie może zdarzyć się wszystko.

UNO (Ula, Natalia, Ola)

Niedziela, 15 lipca 2012

Dzień zaczął się dla nas wyjątkowo wcześnie. Pierwsze spotkanie poprowadzone zostało przez przedstawicielkę lokalnej NGO Legambiente, która opowiedziała nam szczegółowo o Lampedusie, środowisku naturalnym i wyzwaniach związanych z masową migracją. Po deszczu pytań udałyśmy się do Amnesty Square, gdzie aktualnie z niecierpliwością oczekujemy na lunch i czytamy materiały edukacyjne, chłodząc się w cieniu sosen.

UNO

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Otwórzmy port dla uratowanych uchodźców!

Bohaterowie czy przemytnicy – kilka faktów o Proactiva Open Arms

Powiązany temat

Włochy/Malta/Hiszpania: 121 osób, w tym niemowlęta i dzieci, pozostawione na morzu w palącym upale, muszą mieć możliwość zejścia na ląd

Powiązany temat

Norwegia: Władze muszą zatrzymać deportację Taibeh i jej rodzeństwa do Afganistanu!