Dziennik znaleziony na Lampedusie, cz. 3

Ula, Natalia i Ola przedstawiają trzecią, ostatnią relację z wyspy Lampedusa, gdzie przez ostatni tydzień uczestniczyły w Międzynarodowym Obozie Praw Człowieka. Podczas obozu spotkały się z mieszkańcami i organizacjami pozarządowymi działającymi na wyspie, uczestniczyły w szkoleniach dotyczących mobilizacji i aktywizmu oraz przygotowały i przeprowadziły własną akcję związaną z prawami migrantów, uchodźców i osób poszukujących ochrony międzynarodowej.

Piątek 20 lipca 2012

Upalny, słoneczny poranek. Plaża na Lampedusie. W pewnym momencie plażowicze dostrzegają maszerujących ludzi w czarnych koszulkach, z numerami na plecach. Ludzie w czarnych koszulkach docierają do plaży, a następnie ustawiają się z plakatami, zawierającymi apele o zmianę polityki wobec migrantów, zapisanymi w 20 językach. Ci ludzie to uczestnicy obozu Amnesty International, a także członkowie lokalnych NGOsów, m.in. Legambiente i Boats4People.

Akcja wzbudziła wyraźne poruszenie wśród widzów. Kiedy po chwili obozowicze zaczęli ustawiać się w napis SOS, wielu plażowiczów spontanicznie się do nich przyłączyło. W ten sposób chcieli pokazać, że uważają obecną sytuację migrantów za niedopuszczalną i że są niezadowoleni z porozumienia libijsko-włoskiego.

Film z akcji do obejrzenia na youtube:

To tylko jeden z przykładów dowodzących, że temat migrantów nigdy nie zniknął z Lampedusy, mimo że oni sami przybywają tu teraz bardzo nielicznie, a wyspa jest obecnie tylko krótkim przystankiem w drodze do obozu dla uchodźców. Widać to również w trakcie wydarzenia, jakim jest Lampedusa In Festival, poświęcony niemal w całości tematyce migrantów.

Festiwal rozpoczął się od symbolicznego odczytania nazwisk osób, które zginęły na morzu, starając się dostać na Lampedusę. Ich upamiętnieniu towarzyszyło rzucanie z łodzi kwiatów przez członków organizacji Boats4People.

Na program festiwalu składały się liczne pokazy filmów, debaty, koncerty. Mohamed Ba, imigrant z Senegalu, wygłosił monodram zatytułowany „Invisibili”, który wzbudził silne emocje wśród publiczności.

Reprezentanci Amnesty International wzięli udział w debacie dotyczącej migrantów. Obecność mieszkańców wyspy świadczyła o tym, że chcą oni jak najwięcej dowiedzieć się na ten temat, poszerzyć wiedzę, którą nabyli w zetknięciu z migrantami.

Niezaprzeczalnie na Lampedusie temat migrantów przenika z życia codziennego w sztukę. Poprzez takie środki artystyczne mieszkańcy mówią o tym, co czują, pokazują, jak istotne są dla nich te problemy. Nie pozwalają sobie na to, by ich niedawni goście zniknęli z ich pamięci.

UNO

Obóz jest jednym z elementów międzynarodowej kampanii Amnesty International „Kiedy przestajesz istnieć”. Więcej na temat kampanii dowiecie się tutaj: https://amnesty.org.pl/badz-aktywny/kampanie/prawa-migrantow-i-uchodzcow/kiedy-przestajesz-istniec.html

Otwórzmy port dla uratowanych uchodźców!

Powiązany temat

Poszukujemy wolontariusza/-ki do współpracy przy Maratonie Pisania Listów

Powiązany temat

Webinarium: Sytuacja uchodźców na greckich wyspach. Nowy czy stary kryzys w Europie?