?Dziewczyna z al-Qatif?: Chłosty i więzienia nie będzie – Amnesty International

?Dziewczyna z al-Qatif?: Chłosty i więzienia nie będzie

Wydarzenia, które w konsekwencji doprowadziły do uwięzienia i nałożenia kary chłosty na -Dziewczynę z al-Qatif- miały miejsce w 2006 roku. Wówczas Saudyjka spotkała się ze swoim znajomym, po czym oboje zostali napadnięci i porwani przez siedmioosobowy gang. Oprawcy wypuścili mężczyznę ale -Dziewczyna z al-Qatif- została zgwałcona.

Rok później sąd wschodniej Arabii Saudyjskiej potraktował wszystkich uczestników zajścia w podobny sposób. Ukarano zarówno gwałcicieli jak i kobietę i jej towarzysza. Wówczas 19-letnią -Dziewczynę z  al-Qatif- i jej znajomego sąd skazał na karę 6 miesięcy pozbawienia wolności oraz 90 batów. Z czasem karę chłosty zwiększono do 200 batów. Adwokatowi ofiary gwałtu, który skrytykował decyzję sądu, groziło zawieszenie w czynnościach zawodowych.

Członkom gangu wciąż grozi więzienie i chłosta, niektórych z nich czeka nawet 1000 batów.

-Dziewczynie z al-Qatif-, jej towarzyszowi i adwokatowi nic już nie zagraża.

Sprawa -Dziewczyny z al-Qatif-  wywołała falę oburzenia i krytyki ze strony aktywistów na rzecz praw człowieka. Stała się też pretekstem do rzadkiej w Arabii Saudyjskiej dyskusji na temat niedoskonałości tamtejszego prawa w ściganiu przestępstw popełnianych wobec kobiet a także metod prowadzenia śledztw i procesów przez mężczyzn w kwestiach wrażliwych z punktu widzenia kobiet. Amnesty International ma nadzieję, że  sprawa -Dziewczyny z al.-Qatif- stanie się punktem wyjścia do rozwiązania problemu kar cielesnych, brutalnych konsekwencji stosowania prawa szariatu oraz sposobu traktowania kobiet w konserwatywnych krajach muzułmańskich.

Apel o uwolnienie -Dziewczyny z al-Quatif- pisała podczas tegorocznego Maratonu Pisania Listów (8-9 grudnia 2007) m.in. piosenkarka Ewelina Flinta.

Tło wydarzeń

Chłosta jest w Arabii Saudyjskiej dość powszechnie stosowaną karą m.in. za niektóre przestępstwa na tle seksualnym. Może być nakładana przez sądy zamiennie z innymi wyrokami lub dodatkowo, w liczbie nawet do 1000 batów.

Amnesty International podkreśla, że Arabia Saudyjska skazując za popełnienie khliwy i wymierzając kary cielesne narusza standardy i zobowiązania międzynarodowe wynikające m.in. z Konwencji Przeciw Torturom, której jest stroną.
Tłum.: Dominika Michalak

Nie oddamy konwencji antyprzemocowej!