Dziewczynka, która postanowiła zmienić świat – Amnesty International

Dziewczynka, która postanowiła zmienić świat

Amnesty International patronuje książce "Przeżyć" Yeonmi Park i Maryanne Vollers, która opowiada historię młodej dziewczyny uciekającej wraz z rodziną z Korei Północnej.

Yeonmi Park jako dziecko widziała dziesiątki, jak nie setki, aktów przemocy… Widziała, jak gwałcono jej matkę, widziała ludzi torturowanych, bitych, mordowanych, dziewczynki sprzedawane za 200 dolarów… Uciekła z Korei Północnej, a jej misją stała się walka o prawa człowieka. “Przeżyć” to wstrząsająca relacja z życia w kraju objętym okrutnym reżimem i dramatycznej podróży autorki do wolności w rozumieniu zarówno społecznym, jak i psychicznym.

Urodziła się w 1993 roku w Korei Północnej. Była wychowana zgodnie z wymogami reżimu, kochała przywódcę i nie zadawała pytań ani sobie, ani nikomu innemu. Ale do czasu. Jako typowa przedstawicielka pokolenia nazywanego “Black Market Generation”, będąc jeszcze dzieckiem, dzięki pirackim płytom DVD odkryła, że istnieje inny świat. To ten styk z Zachodem okazał się punktem zwrotnym w jej życiu i spowodował, że zaczęła wątpić w to, co widzi.

W pierwszych latach życia Yeonmi, rodzinie Parków wiodło się dobrze, ale sytuacja zmieniła się, gdy aresztowano jej ojca. Mniej więcej w tym samym czasie była świadkiem egzekucji przyjaciółki matki za sprzedaż nielegalnych płyt DVD i oglądanie filmów z Jamesem Bondem. Jej ojciec w więzieniu zaczął planować ucieczkę rodziny do Chin. W 2007 roku czternastoletnia Yeonmi wraz z matką przekroczyły nielegalnie granicę z Chinami. Po długiej i niebezpiecznej podróży przez Chiny udało im się dostać do Mongolii, skąd, po pobycie w obozie dla uchodźców, wysłano je do Korei Południowej.

“Przeżyć” to także historia podróży do innego rodzaju wolności, a ta nie skończyła się w chwili przekroczenia granicy chińskiej, mongolskiej czy południowokoreańskiej, bo najważniejsza jej część -leczenie zatrutego propagandą umysłu – toczy się w głowie autorki do dziś, a dramatyczne wspomnienia nie znikną nigdy. Książka przedstawia na jak wiele niebezpieczeństw narażeni są uchodźcy z Korei Północnej.

Więcej o książce na stronie wydawnictwa “Czarna Owca”

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Dziennikarze i niezależni obserwatorzy uciszani by świat nie dowiedział się o protestach w Rosji – nowy raport