Dziś Światowy Dzień Uchodźcy – zobacz, ile Ty możesz zrobić!

Uchodźcy to nie jest odległy i abstrakcyjny temat, obrazki w telewizji. To konkretni ludzie, tu i teraz. Możesz zrobić dużo, żeby pomóc im w trudnym momencie życia. I… odpuść sobie wysłużone pluszaki. Nie musisz ratować ludzi z morza (choć możesz!), żeby pomóc. Czasem, żeby zrobić coś dobrego, wystarczy godzina czasu albo rezygnacja z jednej kawy w tygodniu. Po prostu, podziel się tym, co masz.

Jeśli możesz podzielić się pieniędzmi…

Zrób to! W Polsce jest kilkadziesiąt różnych inicjatyw, które wspierają uchodźców. W obecnych czasach trudno im zdobyć środki na działania i Twoja pomoc jest ważna. Wesprzyj zbiórkę na uchodźców albo ustaw stały przelew dla organizacji, która Cię przekonuje. Rezygnacja z jednej kawy na mieście w tygodniu – to już jest konkretne wsparcie. Przez miesiąc sfinansujesz w ten sposób konsultację psychologa dla dziecka-uchodźcy albo poradę dla dorosłego w sprawie szukania pracy. Wiesz, że taka porada czy sesja potrafi zmienić życie?

Polecamy:

• Chlebem i Solą – wspiera dzieci uchodźcze w edukacji i pomaga całym rodzinom uchodźczym rozpocząć nowe życie przez znalezienie mieszkania, pracy, naukę języka, działania integracyjnie, a obecnie także przez pomoc kryzysową z powodu epidemii;
  • Fundacja “Ocalenie” – oferuje pomoc dla uchodźców w Polsce;
  • Fundacja Polskie Forum Migracyjne – udziela pomocy psychologicznej dla dorosłych i dzieci oczekujących na status uchodźcy;
  • Helsińska Fundacja Praw Człowieka – udziela wsparcia prawnego cudzoziemcom w postępowaniach deportacyjnych, ekstradycyjnych, dotyczących pozbawienia wolności cudzoziemców;
  • Inicjatywa Dom Otwarty – zapewnia pomoc rodzinom w kryzysie, prowadzi też Fundusz Wsparcia Kryzysowego dla uchodźców dotkniętych przez epidemię (do końca czerwca): zrzutka.pl/mguyam;
  • “Przystanek Świetlica” – inicjatywa Fundacji dla Wolności – to regularna praca edukacyjna z dziećmi w ośrodku dla uchodźców i multum pracy integracyjnej;
  • Stowarzyszenie Interwencji Prawnej – udziela pomocy prawnej, wyciąga z detencji, walczy z deportacjami, wspiera rodziny uchodźcze w kryzysowych sytuacjach;
  • Stowarzyszenie “Dla Ziemi” – angażuje się w empowerment uchodźczyń, wspiera edukację i organizuje wakacje dla dzieci uchodźców.

Jeżeli porusza Cię, co się dzieje w innych krajach, działaj! Wesprzyj organizację za granicą. Oto niektóre zaufane i sprawdzone przez nas inicjatywy:

• Sea Watch – prowadzi operacje poszukiwawczo-ratownicze na Morzu Śródziemnym;
  • Lesvos Solidarity – prowadzi na Lesbos szereg działań skierowanych do uchodźców i uchodźczyń, m.in obóz dla osób szczególnie zagrożonych naruszeniami praw człowieka;
  • Still I Rise – prowadzi centrum edukacyjne dla małoletnich na wyspie Samos;
  • Samos Volunteers – prowadzi centrum dla uchodźców oraz działania edukacyjne dla uchodźców na wyspie Samos;
  • Project Armonia – prowadzi restaurację dla uchodźców na wyspie Samos;
  • Home for All – daje pożywienie, wsparcie i troskę uchodźcom z obozu Moria;
  • Starfish Foundation – Help for refugees on Lesvos – wsparcie uchodźców na Lesbos;
  • Greek Forum of Refugees – sieć organizacji i nieformalnych inicjatyw na rzecz integracji uchodźców w Grecji;
  • Rowing Together;
  • Fresh Response (Sarajevo) – wsparcie wolontariuszy dla uchodźców na Szlaku Bałkańskim.

Wędka, a nie ryba

Wolisz dać komuś możliwość samodzielnego zarobkowania? Proszę bardzo – zrób zakupy w sklepie prowadzonym przez uchodźców, odwiedź restaurację, która ich zatrudnia albo kup coś z rękodzieła. Zyskasz coś pysznego albo ładną rzecz – pomożesz komuś samodzielnie zarobić na życie.

Polecamy:

Jeśli jesteś pracodawcą:

Zatrudnij uchodźcę albo uchodźczynię. Uchodźcy nie potrzebują żadnych zezwoleń na podjęcie pracy – proces zatrudnienia jest taki sam, jak w przypadku Polaków. Nie ma żadnych dodatkowych formalności. Jeśli potrzebujesz wsparcia w tym zakresie, skontaktuj się z nami, chętnie odpowiemy na wszelkie wątpliwości, lub przyjdź na spotkanie z doradcą w Fundacji Polskie Forum Migracyjne.

Jeśli masz czas i chęć na wolontariat:

Pomyśl, co umiesz robić najlepiej i podziel się tymi umiejętnościami z uchodźcami. Dołącz do ekip wolontariuszy, które wspierają konkretne rodziny. Na przykład inicjatywa Chlebem i Solą poszukuje wolontariuszy do edukacyjnego wsparcia dzieci uchodźców. Ty poświęcasz trzy godziny w tygodniu, dziecko zyskuje nowy start. Stowarzyszenie Interwencji Prawnej poszukuje wolontariuszy-tłumaczy, którzy m.in. pomagają uchodźcom w załatwianiu spraw w urzędach, szpitalach, załatwianiu rozmaitych codziennych spraw.

Jeśli masz wolne mieszkanie lub pokój:

Udostępnij je uchodźcom! Osobie z innego kraju trudno znaleźć lokum. Bezpieczne mieszkanie to podstawa. Chcesz udostępnić swoje mieszkanie i nie wiesz jak znaleźć zainteresowanego uchodźcę? Napisz do Chlebem i Solą!

Jeśli chcesz zabrać głos:

Masz pole do popisu. Wesprzyj inicjatywę na rzecz uchodźców, podpisz apel w ich sprawie. Wiele takich inicjatyw prowadzi Amnesty International. Podpisz i udostępnij znajomym. Każdy głos jest ważny. Jeśli jesteś jedyną osobą w Twoim środowisku, która chce pomóc uchodźcy – zrób to. Jeśli możesz zgromadzić wokół tematu całą ekipę – super. Dołącz do sieci Amnesty ALERT by otrzymywać Pilne Akcje.

Może poniesiesz kaganek oświaty?

Możesz sprawić, że więcej osób dowie się o sytuacji uchodźców. Zorganizuj akcję publiczną, spotkanie, albo warsztat. Chciałbyś/chciałabyś to zrobić ale nie wiesz jak? Możesz dołączyć do grup lokalnych Amnesty International, działających w całej Polsce w których znajdziesz wsparcie i inspirację do działania.

Tu znajdziesz instrukcję, jak spotkanie możesz zorganizować samodzielnie: uchodzcy.info/uswiadamiaj-i-informuj/zorganizuj-spotkanie

Jeśli jesteś sąsiadem, koleżanką uchodźcy czy uchodźczyni albo spotkasz ją/jego przypadkowo:

Bądź życzliwym człowiekiem. Uśmiech, ciepłe słowo potrafią dać energię na cały dzień. Uchodźcy potrzebują mieszkań, pracy, szkół dla dzieci i pieniędzy na zakupy, psychologów, aby zwalczyć swoje traumy, prawników i doradców. Nade wszystko potrzebują jednak już się nie bać, czuć się bezpiecznie, poznać nowych znajomych i znaleźć nowych przyjaciół. Czy nie tego i Tobie potrzeba do szczęścia? Jeśli masz inny pomysł – zapraszamy, napisz maila, zadzwoń. Nasze organizacje wspierają uchodźców wiele lat. Chętnie podzielimy się naszym doświadczeniem.

Chrońmy ludzi uciekających przed wojną