Egipt: Bohater Maratonu Pisania Listów 2009 wypuszczony na wolność – Amnesty International

Egipt: Bohater Maratonu Pisania Listów 2009 wypuszczony na wolność

Przetrzymywany był w więzieniu Abu Zaabal, niedaleko Kairu, pod pretekstem nadzwyczajnego prawa, pomimo powtarzających się wyroków sądu nakazujących jego uwolnienie.
-Wypuszczenie Musaada Abu Fagra to bardzo dobra wiadomość. Teraz jednak władze egipskie powinny uwolnić wszystkich pozostałych więźniów sumienia. Wielu z nich przetrzymywanych jest nakazem administracyjnym tylko z powodu korzystania przez nich ze swojego prawa do pokojowego wyrażania swoich przekonań-, powiedziała Hassiba Hadj Sahraoui, Wice-dyrektorka ds. Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej Amnesty International.
Musaad Abu Fagr został aresztowany 26 grudnia 2007 r. po demonstracjach prowadzonych przez Wedna Naish (Chcemy Żyć) – ruch praw społeczności beduińskiej, którego współzałożycielem jest Abu Fagr.
Więcej informacji tutaj