Egipt: Chat wykorzystany jako dowód – Amnesty International

Egipt: Chat wykorzystany jako dowód

17 lutego 2003 sąd apelacyjny w Kairze podtrzymał wyrok 15 miesięcy więzienia wydany na Wissam Tawfiq Abyad. Amnesty International uznaje Wissam Tawfiq Abyad za więźnia sumienia uwięzionego wyłącznie z powodu faktycznej lub domniemanej orientacji seksualnej.

Podczas zdawania sprawozdania przed Komitetem Praw Człowieka ONZ w październiku 2002 roku przedstawiciel Egiptu powiedział, że: -homoseksualizm nie jest przestępstwem kryminalnym-. Jednakże trwające procesy i aresztowania osób zatrzymanych wyłącznie ze względu na ich faktyczną lub domniemaną orientację seksualną wskazują, iż zarzut -notorycznej rozpusty- jest w dalszym ciągu używany do kryminalizacji dobrowolnych stosunków homoseksualnych dokonywanych w miejscach prywatnych.

W ostatnim roku kilkakrotnie zdarzały się przypadki oskarżania o homoseksualizm mężczyzn, aresztowanych po tym, jak umówili się przez Internet na spotkanie z ludźmi, którzy okazywali się tajnymi agentami lub policyjnymi informatorami. W takich właśnie okolicznościach 25 stycznia 2002 roku w Kairze został aresztowany Zaki Sayid ‘Abd al.-Malak. 7 lutego został skazany na trzy lata więzienia za -notoryczną rozpustę-. Sąd apelacyjny podtrzymał ten wyrok. Prawdopodobnie Zaki Sayid ‘Abd al.-Malak był torturowany.

Napisz list, wzywający do natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Wissam Tawfiq Abyad, Zaki Sayid Zaki ‘Abd al-Malak oraz innych osób, uwięzionych wyłącznie z powodu faktycznej lub domniemanej orientacji seksualnej.

Wyślij apel do:

Prezydent Egiptu

His Excellency,
President Mohammad Hosni Mubarak,
‘Abedine Palace,
Cairo,
Egypt.
Fax: + 202 390 1998.
E-mail: webmaster@presidency.gov.eg

Ambasador HAMDI SANAD LOZA

Ambasada Egiptu
ul. Alzcka 18, 03-972 WARSZAWA
Fax (22)6179058
E-mail: embassyofegypt@zigzag.pl

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!