Egipt: Czas na szczególną ostrożność i powściągliwość – Amnesty International

Egipt: Czas na szczególną ostrożność i powściągliwość

W związku z obaleniem prezydenta Mursiego w Egipcie, Amnesty International wzywa siły bezpieczeństwa, w tym armię, do zrobienia wszystkiego, co w ich mocy, by chronić prawa człowieka i bezpieczeństwo wszystkich osób w tym kraju - niezależnie od ich przynależności politycznej.

Siły zbrojne i policja w Egipcie mają dobrze udokumentowane przypadki łamania praw człowieka, które nie mogą się powtórzyć. Armia oświadczyła, że poradzi sobie z każdym aktem przemocy z “najwyższą siłą i determinacją”.

– W chwili wielkiego napięcia i zawieszenia konstytucji ważniejszym niż kiedykolwiek staje się wypełnienie przez armię obowiązków Egiptu wynikających z międzynarodowego prawa praw człowieka – podkreśla Salil Shetty, Sekretarz Generalny Amnesty International.

– W Egipcie doszło już do ataku na prawo do wolności wypowiedzi. Kilka kanałów telewizyjnych, które popierały prezydenta, zostało uciszonych, a ich personel według doniesień natychmiast po przewrocie został aresztowany. W obawie przed możliwymi represjami i zemstą na zwolennikach prezydenta Morsiego, w tym niepokojącym nasileniem się zamieszek i przemocy seksualnej wobec kobiet, to czas na szczególną ostrożność.

– Nikt nie powinien być karany za pokojowe korzystanie z prawa do wolności wypowiedzi, zgromadzeń czy stowarzyszania się. Każda aresztowana osoba powinna zostać oskarżona pod zarzutem popełnienia określonego przestępstwa wobec prawa – w przeciwnym razie powinna zostać wypuszczona. Natomiast siły bezpieczeństwa powinny powstrzymać się od używania niepotrzebnej i nadmiernej siły – powiedział Salil Shetty.

Amnesty International ma obecnie w Egipcie obserwatorów i monitoruje sytuację.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć