Egipt: Pięciu mężczyzn zatrzymanych ze względu na ich faktyczną lub domniemaną orientację seksualną – Amnesty International

13 kwietnia, pięciu mężczyzn skazanych w marcu na maksymalny wyrok trzech lat więzienia za -notoryczną rozpustę- zostało uniewinnionych podczas rozprawy apelacyjnej. Byli oni w uwięzieni w połowie stycznia. Zostali uwolnieni dwa dni po rozprawie apelacyjnej.

Ich uwolnienie było poprzedzone silną kampanią międzynarodową na rzecz uwolnienia wszystkich osób zatrzymanych w Egipcie ze względu na ich faktyczną lub domniemaną orientację seksualną, w której udział wzięło udział wiele osób prywatnych i organizacji, wśród których była również Amnesty International.

Jednakże dziesiątki osób jest nadal przetrzymywanych ze względu na ich faktyczna lub domniemaną orientację seksualną. W zeszłym miesiącu podczas rozmowy apelacyjnej został podtrzymany wyrok trzech lat więzienia przeciwko czterem mężczyznom oskarżonym o -notoryczną rozpustę-.

Dziękujemy wszystkim, którzy wysłali apele.

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!