Egipt: Ponad 500 osób skazanych na śmierć w groteskowym wyroku – Amnesty International

Egipt: Ponad 500 osób skazanych na śmierć w groteskowym wyroku

Według doniesień państwowych mediów podczas jednej porannej rozprawy sąd kryminalny w Al-Minja skazał 529 zwolenników byłego Prezydenta Mohameda Morsiego na śmierć za ich rzekomy udział w zamieszkach, które miały miejsce w lipcu ubiegłego roku po jego obaleniu.
– To kolosalna niesprawiedliwość i te wyroki śmierci muszą zostać uchylone. Skazywanie na karę śmierci tylu osób podczas jednego procesu sprawia, że Egipt przewyższa roczną liczbę egzekucji w większości krajów świata – powiedziała Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska.
– To największe pojedyncze jednoczesne orzeczenie wyroków śmierci, jakie w ostatnich latach widzieliśmy nie tylko w Egipcie, ale I na całym świecie.
– Egipskie sądy łatwo karzą zwolenników Mursiego, ale ignorują ciężkie naruszenia praw człowieka popełniane przez służby specjalne. Podczas gdy tysiące zwolenników Mursiego pokutuje w więzieniu, nie było należytego śledztwa w sprawie śmierci setek protestujących. Zaledwie jeden funkcjonariusz policji może zostać zkazany na karę więzienia za śmierć 37 zatrzymanych osób.
– Bez niezależnych I bezstronnych procesów, które mogłyby wszystkim zapewnić prawdę i sprawiedliwość, wiele osób będzie pytać czy wymiar sprawiedliwości Egiptu ma w rzeczywistości cokolwiek wspólnego ze sprawiedliwością. Wykonywanie kary śmierci, niezależnie od okoliczności, jest zawsze niesprawiedliwe, a władze Egiptu powinny ogłosić moratorium na jej wykonywanie – z myślą o jej zniesieniu.
Władze Egiptu nie publikują informacji na temat wyroków śmierci i egzekucji, pomimo ponawianych przez lata apeli Amnesty International. Organizacja wie, że egipskie sądy w 2013 roku orzekły przynajmniej 109 wyroków śmierci, po 91 w 2012 roku I przynajmniej 123 w 2011. Ostatnia potwierdzona egzekucja miała miejsce w październiku 2011 roku, gdy powieszono mężczyznę za zabicie w styczniu 2010 roku sześciu koptyjskich chrześcijan i policjanta-muzułmanina.
***
27 marca 2014 roku o godzinie 10:00, w Klubokawiarni PAŃSTWOMIASTO na ul. Andersa 29 odbędzie się Konferencja prasowa związana z publikacją dorocznego RAPORTU O KARZE ŚMIERCI NA ŚWIECIE.

Zatrzymajmy egzekucję dwóch braci na Białorusi!