Egipt: Skazanie Karima Amera stawia blogerów na celowniku władz – Amnesty International

Egipt: Skazanie Karima Amera stawia blogerów na celowniku władz

AI Index: MDE 12/006/2007

-Ten wyrok jest kolejnym ciosem dla wolności wypowiedzi w Egipcie- – powiedział Hassiba Hadj Sahraoui, zastępca Dyrektora Programu ds. Środkowego Wschodu i Afryki Północnej w Amnesty International. -Władze Egiptu muszą chronić pokojowe korzystanie z prawa do wolności wypowiedzi, nawet gdy wyrażane poglądy są przez niektórych postrzegane jako obraźliwe. Amnesty International uznaje Karima Amera za więźnia sumienia, który jest represjonowany za pokojowe wyrażanie własnych poglądów.-
-Egipskie władze muszą unieważnić ustawodawstwo, które – naruszając międzynarodowe standardy – przewiduje wyroki pozbawienia wolności za czyny, które są niczym więcej, jak pokojowym korzystaniem z prawa do wolności wypowiedzi, myśli, sumienia i religii.-
Karim Amer jest pierwszym egipskim bloggerem, któremu wytoczono proces za pisanie blogów krytykujących religijne władze egipskiej uczelni al-Azhar, a także prezydenta Husni Mubaraka i Islam. Wśród przedstawionych mu zarzutów znalazły się między innymi -rozpowszechnianie informacji, zakłócających porządek publiczny i niszczących reputację kraju-, -podburzanie do nienawiści wobec Islamu- i -zniesławianie prezydenta republiki-.
Tłumaczenie: Przemysław Pietraszek