EGZEKUCJE DZIECI: FAKTY I LICZBY – Amnesty International

EGZEKUCJE DZIECI: FAKTY I LICZBY

W latach 1990-2003 na świecie wykonano 34 egzekucje nieletnich przestępców:

Chiny – 1 egzekucja

Demokratyczna Republika Konga – 1

Iran – 7

Pakistan – 3

Arabia Saudyjska – 1

Jemen – 1

USA – 19.

Od roku 2000 miało miejsce 14 egzekucji:

Chiny – 1

Demokratyczna Republika Konga – 1

Iran – 2

Pakistan – 1

USA – 9.

Obecnie nieletni przestępcy oczekują na wykonanie wyroków śmierci w przynajmniej dwóch krajach: w Sudanie i na Filipinach.

Od początku 1994 roku co najmniej pięć krajów wyeliminowało ze swego prawa możliwość orzekania kary śmierci wobec nieletnich (Barbados, Jemen, Zimbabwe, Chiny i Pakistan). Demokratyczna Republika Konga zniosła specjalne sądy wojskowe, które ją orzekały. W Iranie ustawa znosząca karę  śmierci dla nieletnich przechodzi obecnie przez proces legislacyjny.

W USA w 16 z 38 stanów, które utrzymały karę śmierci, jej orzekanie wobec nieletnich jest zakazane, podobnie jak w przypadku sądownictwa federalnego.  Od 2000 roku egzekucje nieletnich w chwili popełnienia przestępstwa miały miejsce tylko w   trzech stanach: w Oklahomie, Teksasie i Wirginii.

13 z 22 egzekucji nieletnich, które miały miejsce w USA od 1977 roku, było wykonanych w stanie Teksas.

Na pierwsze półrocze 2004 roku zaplanowane są  w Stanach Zjednoczonych  trzy kolejne egzekucje nieletnich.

Zatrzymajmy egzekucję dwóch braci na Białorusi!