“Eksperyment: Korea” – Amnesty International

“Eksperyment: Korea”

Akcja „Eksperyment: Korea” miała miejsce w dniach 2-10 listopada 2004 r. W tym czasie członkowie grupy przeprowadzili w każdej klasie lekcje edukacyjne, które składały się z krótkiej prezentacji AI,  przekazania informacji dotyczących Korei Północnej, a następnie emisji filmu pt. -Na osi zła – Korea Północna-.

W ostatnim dniu akcji grupa zorganizowała happening, który okazał się najbardziej medialnym wydarzeniem. Poprzez symulację eksperymentu z wykorzystaniem broni chemicznej na człowieku, członkowie grupy zamanifestowali swój sprzeciw dla stosowania niehumanitarnych praktyk w Korei Północnej. Dodatkowo uczniowie szkoły mogli wziąć udział w konkursie na list do władz Korei Północnej w sprawie zaprzestania łamania praw człowieka. Szkolna Grupa umożliwiła także uczniom i nauczycielom podpisanie petycji przygotowanej w tej sprawie przez Amnesty International.

O akcji „Eksperyment: Korea” informowało lokalne radio. Przedstawiciele szkolnej grupy wypowiedzieli się na temat sytuacji łamania praw człowieka w Korei Północnej oraz zrelacjonowali przebieg całej akcji. Relacja pojawiła się również w lokalnym tygodniku.