Ekwador: Duma i uprzedzenia – Amnesty International

Ekwador: Duma i uprzedzenia

AI Index: AMR 28/001/2002, marzec 2002

W czerwcu 2001 r. Amnesty International wydała raport pt. -Ekwador – dalsze tortury i okrutne traktowanie lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych- (Ecuador – Continued torture and ill-treatment of Lesbian, Gay, Bisexual and Transgendered people, AMR 28/009/2001). Od tego czasu Amnesty International udokumentowała nowe przypadki motywowanego homofobią nękania, torturowania i maltretowania osób LGBT (lebijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych) w miastach Quito i Guayaquil.

Podobnie jak w przypadkach przedstawionych w raporcie opublikowanym w czerwcu 2001 r., większość nowych spraw, jakie dotarły do Amnesty International, dotyczy osób LGBT oskarżonych o -obrazę moralności- (atentado contra la moral pública). Choć według ekwadorskiego Kodeksu karnego wykroczenia takie nie są karane wiezieniem, ale grzywną, to osoby LGBT są więzione za to wykroczenie. Wnosząc z okoliczności towarzyszących zatrzymaniom w badanych sprawach, Amnesty International uważa, iż uwięzienie tych osób nastąpiło wyłącznie ze względu na ich orientację seksualną.

Amnesty International udokumentowała kolejne przypadki tortur i maltretowania zatrzymanych przez funkcjonariuszy policji z powodu orientacji seksualnej ofiar, w szczególności w mieście Guayaquil. Maltretowanie i tortury, włączając w to napastowanie seksualne, są stosowane jako metoda poniżania i podporządkowania ofiar, często w celu wymuszenia łapówki. W niektórych przypadkach udokumentowano, iż napastowanie seksualne przez funkcjonariusza policji było stosowane za przyzwoleniem innych funkcjonariuszy, którzy obserwowali tę sytuację. Amnesty International udokumentowała również przypadki, w których władze Ekwadoru nie dopełniły obowiązku ochrony praw osób LGBT poprzez powierzchowne badanie zarzutów w sprawie naruszeń praw człowieka w stosunku do tych osób.

Ściągnij pełen raport w wersji polskiej jako plik PDF

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!