Etiopia: Liderzy opozycji i dziennikarze odzyskują wolność – Amnesty International

Etiopia: Liderzy opozycji i dziennikarze odzyskują wolność

AFR 25/018/2007
Amnesty International wyraziła nadzieję, iż posunięcie władz Etiopii będzie istotnym krokiem w kierunku większego poszanowania praw człowieka w tym kraju i zapewnienia ich trwałej ochrony w przyszłości.
Organizacja ponawia apel o uwolnienie dwóch innych więźniów sumienia, którzy czekają na rozpatrzenie swojej sprawy przez sąd w nadchodzącym tygodniu. Zarzuty usłyszeli razem z resztą działaczy, którzy odzyskali dziś wolność. W przeciwieństwie do nich, zdecydowali się jednak przedstawić argumenty na swoją obronę, w związku z czym rozprawa została przełożona na później. Czekające na proces osoby to działacze społeczeństwa obywatelskiego – Daniel Bekele i Netsanet Demissie, którzy nie są członkami CUD (Koalicja Jedności i Demokracji, ang. Coalition of Unity and Democracy). Innym więźniem sumienia, którego proces został odroczony jest Kifle Tigeneh, wybrany do parlamentu w 2005 r. Jego sprawa zostanie rozpatrzona w październiku.
38 działaczy zostało aresztowanych podczas demonstracji, zorganizowanych w akcie protestu przeciw oficjalnym wynikom wyborów parlamentarnych w 2005 r. Siły bezpieczeństwa zabiły wówczas 187 osób, a sześciu funkcjonariuszy policji straciło życie z rąk demonstrantów.
Dzięki łasce prezydenta odzyskali wolność i prawa polityczne. Wcześniej złożyli na ręce władz list, w którym znalazło się przyznanie do -błędów popełnionych zarówno indywidualnie, jak i zbiorowo- w odniesieniu do wyborów z 2005 r.
Wśród uwolnionych działaczy znaleźli się liderzy CUD Hailu Shawel, Birtukan Mideksa, dr Berhanu Negga profesor Yakob Hailemariam, profesor Mesfin Woldemariam – założyciel Etiopskiej Rady Praw Człowieka i dziennikarz Andualem Ayele.
Tłumaczenie: Przemysław Pietraszek