Federacja Rosyjska: Amnesty International i Greenpeace łączą siły w internetowym apelu na rzecz Grigorija Pasko

Grigorij Pasko został w grudniu 2001 roku skazany na cztery lata więzienia za usiłowanie przekazania zagranicznym dziennikarzom informacji, które -osłabiały gotowość bojową Floty Pacyfiku-. Amnesty International i Greenpeace są przekonane, że skazanie Grigorija Pasko było politycznym odwetem za fakt ujawnienia przez niego w roku 1993 praktyk zrzucania odpadów atomowych do Oceanu Spokojnego przez okręty Rosyjskiej Marynarki Wojennej.

W sześć lat po tym, jak Federacja Rosyjska została członkiem Rady Europy, obie organizacje wzywają rząd rosyjski do wypełniania postanowień Europejskiej Konwencji o Ochronie Praw Człowieka mówiących o respektowaniu wolności słowa i do uwolnienia Grigorija Pasko.

Aby podpisać internetowy apel lub uzyskać dodatkowe informacje na temat Grigorija Pasko, prosimy odwiedzić stronę http://act.greenpeace.org lub http://web.amnesty.org/web/content.nsf/pages/gbrpasko.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie